Κόσμος Παρασκευή 25/02/2022, 15:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

Ουκρανία: Αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

Αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας γύρω από το Τσέρνομπιλ καταγράφει η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας, αφότου το εργοστάσιο όπου το 1986 σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, Verkhovna Rada, πόσταρε στο Twitter έναν χάρτη από την υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της χώρας, που δείχνει τη ραδιενέργεια να αυξάνεται σε αρκετά σημεία κοντά στο εργοστάσιο στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Ειδικοί είπαν στο Reuters ότι η άνοδος των επιπέδων προκλήθηκε από ραδιενεργή σκόνη που σηκώθηκε στον αέρα, όταν βαριά στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να κινούνται στην περιοχή.

«Η ραδιενέργεια αρχίζει να αυξάνεται. Δεν είναι κρίσιμη για το Κίεβο αυτή τη στιγμή, αλλά το παρακολουθούμε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών στο Reuters.

Ουκρανία: Αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ-1
φωτ.: AP

Έπειτα από την έκρηξη του 1986, μεγάλο μέρος του εργοστασίου έχει ασφαλιστεί κάτω από μεταλλικές δεξαμενές, ενώ γύρω από αυτό υπάρχει μία ζώνη αποκλεισμού 20 μιλίων. Υπάρχουν όμως ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η επίθεση των Ρώσων.

«Εάν ο οπλισμός των εισβολέων χτυπήσει και καταστρέψει/προκαλέσει ζημιά στους συλλέκτες των πυρηνικών απόβλητων, ραδιενεργή σκόνη μπορεί να εξαπλωθεί στα εδάφη της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ε.Ε.», έγραψε στο Facebook ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών.

Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, η ζώνη αποκλεισμού παραμένει το πιο μολυσμένο μέρος στον κόσμο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News