Κόσμος Παρασκευή 25/02/2022, 07:29
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις στο Κίεβο στη δεύτερη ημέρα του πολέμου

Εκρήξεις στο Κίεβο στη δεύτερη ημέρα του πολέμου

(upd) Μία ακόμα έκκληση στους συμμάχους στη Δύση να βοηθήσουν την Ουκρανία και να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

«Αυτό το πρωινό, υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως χθες, οι πιο δυνατές δυνάμεις του κόσμου κοιτάζουν από απόσταση», είπε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του.

«Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», τόνισε.

Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να απωθήσει την ρωσική εισβολή, με σκληρές μάχες να λαμβάνουν χώρα κοντά στην πρωτεύουσα του Κιέβου, όπου τα διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι ακούγονται εκρήξεις. Όπως δηλώνει η Ουάσιγκτον, στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. 

Η ρωσική επίθεση πραγματοποιείται σε αρκετά μέτωπα, αφότου οι δυνάμεις του Πούτιν εισέβαλαν χθες στην Ουκρανία από ανατολή, βορρά και νότο. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγοι για δεκάδες νεκρούς, ενώ χιλιάδες έχουν φύγει, αναζητώντας καταφύγιο προς τα δυτικά ή και πέραν των συνόρων με την Πολωνία και την Ρουμανία. 

Εκρήξεις στο Κίεβο στη δεύτερη ημέρα του πολέμου-1
Μητέρες με τα παιδιά τους, κατά την αναχώρησή τους από το Κίεβο. Φωτ. AP

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είναι πεπεισμένος ότι στόχος του Πούτιν είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι μία ρωσική επίθεση πέραν της Ουκρανίας «είναι μία πιθανότητα», όμως επανέλαβε ότι τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι «μία επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ». 

Στο Κίεβο ακούστηκαν εκρήξεις και ένα ρωσικό αεροπλάνο κατερρίφθη, με αποτέλεσμα να χτυπήσει πολυκατοικία, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι «σαμποτέρ» μπήκαν στην πρωτεύουσα. 

Εκρήξεις στο Κίεβο στη δεύτερη ημέρα του πολέμου-2
Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο. Φωτ. Reuters

 

Μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στα ανατολικά, αλλά και στον βορρά. 

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του ραδιενεργού πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, όπου σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, κρατούνται όμηροι Ουκρανοί στρατιώτες. 

Παρότι πολλοί Ουκρανοί φεύγουν από το Κίεβο, οι περισσότεροι έχουν μείνει, με αποτέλεσμα αν περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια και σε υπόγειους σταθμούς του μετρό. Στο πλαίσιο γενικής κινητοποίησης, όσοι πολίτες έχουν όπλα κλήθηκαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στην οποία του ζήτησε να σταματήσει την επίθεση. Όπως είπε, το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές, ξεκάθαρο και σύντομο». 

Σε ρωσικές πόλεις, χιλιάδες διαμαρτύρονται στους δρόμους κατά του πολέμου, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News