Κόσμος Πέμπτη 24/02/2022, 07:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες και 10 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

(upd) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 5.00 τα ξημερώματα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας να πλήττουν στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις της γειτονικής χώρας. 

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, από τις μέχρι στιγμής εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά και περίπου 10 άμαχοι.

oykrania-tora-oi-chartes-tis-rosikis-eisvolis-poy-pragmatopoioyntai-epitheseis1

Την ίδια ώρα, το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Έναν ισχυρισμό, ωστόσο, τον οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί-1
* Βομβαρδισμένες ουκρανικές εγκαταστάσεις – AP

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εκρήξεις και βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα και περιμετρικά του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν αεροδρόμια κι άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Ας σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή ξεκίνησε από τις ανατολικές περιοχές των Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Λουγκάνσκ.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί-2
* Ρωσικά άρματα μάχης στην Ουκρανία – Reuters

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί-3
* Oι Oυκρανοί εγκαταλείπουν το Κίεβο – AP

Από την πλευρά του, ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί-4
* Καπνοί στο κέντρο του Κιέβου – AP

Το χρονικό της εισβολής

Την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τηλεοπτικό διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες που έρχονται αντιμέτωποι με τους στηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην Ουκρανία κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος. 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» εάν κάποιος επιχειρήσει να τα βάλει με τη Ρωσία. Ο ουκρανικός λαός θα μπορέσει «να επιλέξει ελεύθερα» ποιος θα κυβερνά τη χώρα, είπε. 

Και απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση στις δυτικές χώρες. «Σε όποιον θα σκεφτόταν να εμπλακεί από έξω: Εάν το κάνετε θα αντιμετωπίσετε συνέπειες μεγαλύτερες από ο,τιδήποτε έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία. Όλες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ελπίζω ότι με ακούτε». 

Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί-5
* Ρωσικά άρματα μάχης στην Ουκρανία – Reuters

Η ουκρανική πλευρά μιλά για κανονική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να γράφει στο Twitter ότι «οι ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται επιθέσεις. Αυτός είναι ένας πόλεμος επιθετικότητας. Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικέ δυνάμεις», προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο». «Η Ρωσία θα λογοδοτήσει στον κόσμο», είπε, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει σε διάγγελμα για τις επιπτώσεις σε βάρος της Μόσχας σήμερα, αφότου έχει επαφές με τους ηγέτες του G7. 

Ήδη από τις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα, στην Ουκρανία ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις. Οι ρωσικοί πύραυλοι φαίνεται να στοχεύουν σε στρατιωτικές υποδομές -αεροδρόμια, στρατιωτικά αρχηγεία και στρατιωτικές αποθήκες σε διάφορες μεγάλες πόλεις. 

moneyreview.gr

Αγωγοί και λιμάνια: Δείτε όλες τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε την ωμή βία – Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων αξιών η επίθεση της Ρωσίας

Ουκρανία: Διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή

Ε.Ε.: Εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News