Κόσμος Τρίτη 22/02/2022, 18:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έγκριση για αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» σχολίασε το υπ. Άμυνας

Ρωσία: Έγκριση για αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία

Αίτημα, το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό, για τη χρήση ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό κατέθεσε στην Άνω Βουλή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μία μόλις ημέρα μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ουκρανικών επαρχιών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

Επί της ουσίας, το αίτημα αφορά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στις προαναφερθείσες περιοχές, κατά παράβαση της Συμφωνίας του Μινσκ, η οποία από χθες βρίσκεται στις καλένδες. 

Μιλώντας νωρίτερα στο Κοινοβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή (από την αποστολή στρατευμάτων) και ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν άμεσα το αίτημα. Κάτι που εντέλει έκαναν. 

Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν συμφωνίες φιλίας με τις δύο αποσχιθείσες περιοχές της Ουκρανίας, κάτι που επιτρέπει στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, στην ανάπτυξη στρατευμάτων, καθώς και στη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων. 

Κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο μέτρων εντός της αυριανής ημέρας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της έκδοσης ομολόγων από το ρωσικό δημόσιο.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά του, έκανε ήδη γνωστές τις αποφάσεις του, επιβάλλοντας κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία μεμονωμένα άτομα, τα οποία συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα «παγώσουν», ενώ στα πρόσωπα θα απαγορευτεί επιπλέον η είσοδος στη χώρα.  

Όσον αφορά την αντίδραση των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «ρωσική εισβολή» και, όπως όλα δείχνουν, εντός των επόμενων ωρών θα έχουμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.  

Κοινή συνισταμένη της απάντησης της Δύσης είναι το γεγονός ότι τα κράτη επιφυλάσσονται για σφοδρότερες κυρώσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο, ιδίως εφόσον ο Πούτιν επιλέξει τον δρόμο της περαιτέρω κλιμάκωσης.  

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει ειλημμένη απόφαση από πλευράς Ευρώπης, ενώ  για την περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2 τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα από τη στιγμή που πρόκειται για έναν εκτός λειτουργίας αγωγό. 

Πάντως, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έσπευσε το πρωί να ανακοινώσει το «πάγωμα» της διαδικασίας πιστοποίησης και έγκρισης του ενεργειακού project. «Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του Nord Stream 2 είναι προσωρινή» ήταν η πρώτη αντίδραση της ρωσικής προεδρίας. 

Tι εξετάζει η Ε.Ε. 

Το αρχικό πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στα 351 μέλη της ρωσικής Δούμας, τα οποία ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. 

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και το πάγωμα της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες.

Στα υπό εξέταση μέτρα του πρώτου πακέτου προβλέπεται, επίσης, η επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες, οι οποίες εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο ουκρανικών επαρχιών.  

Η οριστική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και εντός της ημέρας ή το πρωί της Τετάρτης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υφιστάμενο πακέτο έχει τη στήριξη των 26 κρατών – μελών, με τον Ούγγρο πρέσβη να κάνει λόγο για την ανάγκη περαιτέρω διπλωματικών επαφών με τη Μόσχα και να ζητά να διαβουλευτεί με τη Βουδαπέστη πριν πάρει τελική θέση.  

Η Κομισιόν προετοιμάζει και ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα εστιάζει σε άτομα και οντότητες εντός των αποσχισθεισών περιοχών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιφυλάσσεται για την ενεργοποίηση ενός σφοδρότερου πακέτου, ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Ας σημειωθεί πάντως, ότι προς ώρας δεν γίνεται λόγος για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα το «πάγωμα» της πιστοποίησής του.  

Στον «πάγο» ο Nord Stream 2 

Στο μεταξύ, «πάγο» στην έγκριση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 βάζει η Γερμανία, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, η πιστοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση» έσπευσε να προσθέσει, σε σημερινές του δηλώσεις.  

Από την πλευρά της, βέβαια, η Κομισιόν εμφανίστηκε πιο διστακτική, τονίζοντας τα εξής: «Ο NordStream 2 δεν λειτουργεί ακόμη και δεν μεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός από έναν υπάρχοντα προμηθευτή… Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ζητήσει το «άμεσο κλείσιμο» του Nord Stream 2. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων μετά τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.  

Ας σημειωθεί ότι ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη ρωσική Gazprom κι άλλες ευρωπαϊκές -κυρίως γερμανικές- εταιρείες, φιλοδοξεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας (παρακάμπτοντας τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας) 

Ο αγωγός είναι έτοιμος προς χρήση, καθώς απομένει μόνο το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο προς το παρόν αναβάλλεται επ’ αόριστον.  

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης έχουν αυξηθεί σήμερα έως και κατά 13% σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.   

Το ράλι, πέραν του Nord Stream 2, οφείλεται και στη ρωσο-ουκρανική κρίση αυτή καθ’ αυτή, καθώς από τα εδάφη της Ουκρανίας διέρχεται το 1/3 του ρωσικού αερίου που καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Nikolay Shulginov, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να διατηρήσει ανεπηρέαστες τις ροές αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). 

Την ίδια ώρα, οι όποιες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και στην ενεργειακή αγορά. 

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιπτώσεων της εν εξελίξει γεωπολιτικής κρίσης αναμένεται να έχουμε τις επόμενες ώρες, όταν και γίνουν γνωστές οι κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Ποιες κυρώσεις επιβάλλονται, τι θα γίνει με την ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News