Κόσμος Τρίτη 22/02/2022, 09:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η εισβολή ξεκίνησε, λένε οι Βρετανοί – Έρχονται κυρώσεις

Ουκρανία: Η εισβολή ξεκίνησε, λένε οι Βρετανοί – Έρχονται κυρώσεις

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η Μόσχα έχει κιόλας στείλει τανκς και στρατό, και άρα η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δηλώνει το Λονδίνο. 

«Μπορείτε να συμπεράνετε ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Sajid Javid, την ώρα που κυρώσεις απο τη Βρετανία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

«Ξημερώνει μια πολύ σκοτεινή ημέρα στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο από όσα έχουμε ήδη δει και διαπιστώσει σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο Javid. Και τόνισε ότι η Βρετανία πάντα έλεγε ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

Ο Πούτιν στέλνει στρατό  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στρατεύματα στις περιοχές των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής αποστολής» όπως την χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, έπειτα από την υπογραφή των διαταγμάτων με την οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών. «Ανοησίες» χαρακτήρισε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τα περί ειρηνευτικού ρόλου των ρωσικών δυνάμεων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς η Ουάσιγκτον, σε συντονισμό με τους συμμάχους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει και νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Η είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. 

Στο διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, ο Πούτιν επέκρινε τους εντεινόμενους δεσμούς του Κιέβου με τη Δύση στα θέματα ασφαλείας και κάνοντας εκτενή αναφορά στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, φάνηκε να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Ουκρανίας. 

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παραδόσεις δικού της κράτους», είπε, αποκαλώντας το ανατολικό μέρος της χώρας «αρχαία ρωσική γη». 

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία είναι ειρηνευτική. «Την αποκαλεί ειρηνευτική. Αυτά είναι ανοησίες. Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά», είπε, προσθέτοντας ότι τα λόγια του Πούτιν δημιουργούν «ένα πρόσχημα για πόλεμο». 

«Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω στην εποχή όπου οι αυτοκρατορίες κυβερνούσαν τον κόσμο. Δεν είναι το 1919», πρόσθεσε. 

Οι κυρώσεις 

Οι ΗΠΑ συντονίζονται με τους συμμάχους για να ανακοινώσουν σήμερα, Τρίτη, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεν είναι σαφές ακόμα πόσο σημαντικές θα είναι αυτές οι κυρώσεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησία του Νονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιβάλουν ένα μεγάλο πακέτο μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, εάν δεν υπάρχει εισβολή.  

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει το εμπόριο και τις επενδύσεις για τους Αμερικανούς με τις δύο περιοχές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία-Ουκρανία: Τι σημαίνει η αναγνώριση της αυτονομίας Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Ρωσία: Εξακολουθεί να δηλώνει «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις

Πετρέλαιο: Κέρδη πλέον των 3 δολαρίων για το αργό εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Αναλυτές: Για την Ρωσία είναι καλύτερα να εισβάλει τώρα στην Ουκρανία παρά να περιμένει

Διάγγελμα Πούτιν: Θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Μακρά λίστα κατηγοριών προς Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

NATO: Η αναγνώριση της αυτονομίας διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης

E.E. Καταδικάζει την απόφαση Πούτιν για αυτονόμηση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Πετρέλαιο: Η γεωπολιτική κρίση «βάζει φωτιά» στις τιμές – Άνοδος άνω του 3%

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News