Κόσμος Δευτέρα 21/02/2022, 22:06
ΚΟΣΜΟΣ

Αναλυτές: Για την Ρωσία είναι καλύτερα να εισβάλει τώρα στην Ουκρανία παρά να περιμένει

Αναλυτές: Για την Ρωσία είναι καλύτερα να εισβάλει τώρα στην Ουκρανία παρά να περιμένει

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, ίσως είναι καλύτερο να ενταθεί η επιθετικότητα στην Ουκρανία αντί να τηρείται στάση αναμονής ή απραξία, σύμφωνα με ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν η Ρωσία υποχωρήσει τώρα, το ΝΑΤΟ θα σκεφτεί ότι οι εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία ήταν ένα «βασικό αποφασιστικό βήμα» και ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα αποτροπής, δήλωσε ο Ρομπ Λι του προγράμματος Ευρασίας του FPRI.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι το κόστος της αδράνειας, από την πλευρά της Ρωσίας, είναι πιθανώς μεγαλύτερο από το κόστος της κλιμάκωσης της κρίσης αυτή τη στιγμή», είπε.

Επιπλέον, το Κίεβο έχει επί του παρόντος «περιορισμένη ικανότητα» όταν πρόκειται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, παρότι κάνει προσπάθειες αυτή τη στιγμή για να βελτιώσει την κατάσταση. 

«Ένας λόγος για τον οποίο η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει ότι η δράση τώρα είναι λιγότερο δαπανηρή από την αναμονή είναι ότι εάν η Ουκρανία αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους ρωσική κλιμάκωση στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταποδοτικά χτυπήματα της Ουκρανίας σε ρωσικές πόλεις ή σε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας», είπε ο Λι.

Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία, ο Λι είπε «θα μπορούσε να συμβεί απόψε ή τις επόμενες ημέρες», καθώς υπάρχουν, όπως συμπλήρωσε, σημάδια ότι η Μόσχα μετακινεί στρατεύματα και εξοπλισμό πιο κοντά στην Ουκρανία και οι στρατιώτες μπαίνουν σε μικρότερους σχηματισμούς.

«Νομίζω ότι πραγματικά, θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News