Κόσμος Πέμπτη 17/02/2022, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: Αναστέλλει το πρόγραμμα χορήγησης «χρυσής βίζας» σε επενδυτές για λόγους ασφαλείας

Bρετανία: Αναστέλλει το πρόγραμμα χορήγησης «χρυσής βίζας» σε επενδυτές για λόγους ασφαλείας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει, με άμεση ισχύ και για λόγους ασφαλείας, το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που παραχωρούσε σε εύπορους επενδυτές, σε μια περίοδο που το Λονδίνο προσπαθεί να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στους Ρώσους ολιγάρχες, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί «η παράνομη χρηματοδότηση» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. «Αυτού του είδους οι κακόβουλες δραστηριότητες, κυρίως όπως παρατηρούμε από την πλευρά της Ρωσίας αυτή τη στιγμή, δεν έχουν θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το 2008. «Χρυσές βίζες» δίνονταν σε επενδυτές που διέθεταν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια λίρες (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ) και ήθελαν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράστηκαν «ανησυχίες» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, κυρίως όταν επρόκειτο για άτομα που «πλούτισαν παρανόμως» και συνδέονταν με υποθέσεις διαφθοράς, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Πρίτι Πατέλ είπε ότι θέλει «να μπλοκάρει τις διεφθαρμένες ελίτ που απειλούν την εθνική ασφάλεια».

Η διακοπή της χορήγησης αυτής της «χρυσής βίζας» αφορά όλες τις εθνικότητες, όμως τα βλέμματα στρέφονται στη Ρωσία. Η βρετανική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί για «υποχωρητικότητα» απέναντι στο ρωσικό χρήμα αμφίβολης προέλευσης και τους Ρώσους επενδυτές που κατέκλυζαν ορισμένες ακριβές συνοικίες του Λονδίνου, οι οποίες απέκτησαν το χλευαστικό προσωνύμιο «Λάντονγκραντ».

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα δυσκολέψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στις βρετανικές αγορές. Επέκρινε επίσης την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ζητώντας να μπει ένα τέλος στον «εκβιασμό εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News