Κόσμος Τρίτη 15/02/2022, 10:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει κάποια στρατεύματα

Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει κάποια στρατεύματα

Την απόσυρση κάποιων στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, κάποια στρατεύματα που είχαν πάρει θέση στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους, αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Όμως, μεγάλης κλίμακας ασκήσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, προσθέτει το Interfax.

Μπάιντεν – Τζόνσον: Υπάρχει «παράθυρο» για διπλωματία

Υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο για διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, αν και η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, διαπίστωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια 40λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, την ώρα που μία ρωσική επέμβαση φαίνεται να είναι θέμα ημερών εάν όχι ωρών. 

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, παρότι έχει μεταφέρει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσε ότι η διπλωματία έχει κάθε άλλο παρά εξαντληθεί. 

Δεκάδες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι βομβαρδισμοί μπορεί να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. 

Όμως, κατά τη συνομιλία τους, ο Μπάιντεν και ο Τζόνσον είπαν ότι υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο» για διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω. 

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι η όποια περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μία παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με εκτεταμένες ζημιές τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε: «Δεν πηγαίνουμε πουθενά χωρίς εσάς, φίλε». 

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσκι κήρυξε την 16η Φεβρουαρίου «ημέρα ενότητας» και επαίνεσε την ισχύ του ουκρανικού στρατού. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News