Κόσμος Δευτέρα 14/02/2022, 18:54
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Τουρκία αλλάζει την ονομασία της – Ο ρόλος της… γαλοπούλας

Γιατί η Τουρκία αλλάζει την ονομασία της – Ο ρόλος της… γαλοπούλας

Να αλλάξει το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της αποφάσισε προσφάτως η Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξηγεί ότι η νέα ονομασία εκφράζει το τουρκικό έθνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα, όλοι μας -και εμείς οι Έλληνες- θα πρέπει να σταματήσουμε να αποκαλούμε την Τουρκία ως «Turkey» και να υιοθετήσουμε το «Turkiye».

Ήδη, μάλιστα, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία στα social media, προκειμένου να καταστήσει παγκοσμίως γνωστή την παραπάνω αλλαγή. 

Το όνομα «Turkey» χρησιμοποιούταν για περισσότερα από 100 χρόνια, δηλαδή από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Γιατί, όμως, ο Ερντογάν αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει το όνομα της χώρας του; 

«Το νέο όνομα αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είχε υποστηρίξει προσφάτως ο «Σουλτάνος».

Ωστόσο, για πολλούς, είναι κάτι παραπάνω. Όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι ξένοι συγχέουν το όνομα της Τουρκίας (Turkey) με την αγγλική ονομασία της γαλοπούλας, δηλαδή το «turkey».  

Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο «ενοχλούσε» τον Ερντογάν. Και αφού δεν μπορεί να αλλάξει το όνομα της γαλοπούλας, προτίμησε να αλλάξει το όνομα της χώρας του. 

Επίσης, κατά πολλούς, το νέο όνομα περικλείει εντονότερα το τουρκικό στοιχείο, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον τουρκικό εθνικισμό, τον οποίο συχνά – πυκνά προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος. 

Τέλος, ένας τρίτος λόγος φέρεται να είναι η προσπάθεια για το «λανσάρισμα» μιας νέας Τουρκίας, η οποία με νέο brand name προσπαθεί να εξάγει πολιτισμό, αγαθά κ.ο.κ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίσημο αίτημα της Άγκυρας για αλλαγή της διεθνούς ονομασίας αναμένεται να υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη τις επόμενες εβδομάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτεροι προορισμοί για… σόλο ταξιδιώτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News