Κόσμος Κυριακή 13/02/2022, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: «Ναι» στην προστασία των νέων από τις διαφημίσεις προϊόντων καπνού

Ελβετία: «Ναι» στην προστασία των νέων από τις διαφημίσεις προϊόντων καπνού

Υπέρ του μέτρου για την προστασία των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων από τις διαφημίσεις των προϊόντων καπνού τάχθηκαν οι Ελβετοί ψηφοφόροι στα δημοψηφίσματα, ενώ απέρριψαν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια την απαγόρευση των πειραματικών δοκιμών σε ζώα και την κατάργηση της εισφοράς στην άντληση εταιρικών κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί στις διαφημίσεις καπνού υποστηρίχθηκαν από το 56,6% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Είναι μόλις η 25η φορά που μια λαϊκή πρωτοβουλία εγκρίνεται σε εθνική ψηφοφορία.

Η Ελβετία έχει ισχυρούς δεσμούς με την καπνοβιομηχανία, καθότι είναι η έδρα των κεντρικών γραφείων της Japan Tobacco International και φιλοξενεί μια παγκόσμια ερευνητική μονάδα της Philip Morris International.

Η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στους περιορισμούς χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικούς. Όμως, τα δημοψηφίσματα αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, με ψήφους πολλές φορές το χρόνο για οτιδήποτε, από το βασικό εισόδημα έως τις ποσοστώσεις μετανάστευσης.

Πειράματα σε ζώα

Το μέτρο για την απαγόρευση όλων των πειραματικών δοκιμών σε ζώα ναυάγησε, καθώς το 79,1% των ψηφοφόρων το απέρριψε. Η πρόταση μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων που αναπτύχθηκαν με πειράματα σε ζώα.

Και η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι μια απαγόρευση θα έθετε την Ελβετία – έδρα εταιρειών όπως η Roche Holding και η Novartis – σε μειονεκτική θέση. Η χώρα έχει ήδη αυστηρούς νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων.

Τέλος χαρτοσήμου

Σε ένα πλήγμα στο φιλικό προς τις επιχειρήσεις προφίλ της Ελβετίας, το 62,7% των ψηφοφόρων απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για μείωση του εταιρικού φόρου για άντληση κεφαλαίων.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι ο τερματισμός του λεγόμενου φόρου νέων εκδόσεων, ο οποίος ανέρχεται στο 1% του νέου κεφαλαίου, θα μείωνε το επενδυτικό κόστος και θα βοηθούσε τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ελβετική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις καθεστώς απο τη στιγμή που συμμετέχει στην παγκόσμια συμφωνία για την εφαρμογή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα εταιρικά κέρδη. 

Το ψηφοδέλτιο περιελάμβανε και ένα σύνολο μέτρων προς όφελος των ΜΜΕ, το οποίο απέτυχε να περάσει, καθώς απορριφθηκε από το 54,6% των ψηφοφόρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News