Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 20:45
COVID-19

ΗΠΑ: Δεν κρίνονται ακόμη κατάλληλα τα εμβόλια Pfizer για τα παιδιά έως πέντε ετών

ΗΠΑ: Δεν κρίνονται ακόμη κατάλληλα τα εμβόλια Pfizer για τα παιδιά έως πέντε ετών

Στον «πάγο» μπήκαν ξαφνικά αυτή την εβδομάδα τα σχέδια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και της Pfizer για την έγκαιρη έγκριση των εμβολίων που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, με τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 να αναβάλλονται τώρα για τουλάχιστον έως τον Απρίλιο.

Ο FDA είχε αρχικά σχεδιάσει να εγκρίνει τις δύο πρώτες δόσεις αυτού που θα είναι τελικά ένα εμβόλιο τριών δόσεων μόλις αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, ο Δρ Πήτερ Μαρκς, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του FDA, είπε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα που υποβλήθηκαν από την Pfizer και τη BioNTech δεν υποστηρίζουν το σχέδιο να βγουν έγκαιρα οι δύο πρώτες δόσεις. Ο Μάρκς αναγνώρισε ότι η απόφαση ήταν ξαφνική, αλλά είπε ότι η FDA ακολουθεί την επιστήμη.

«Τα δεδομένα που είχαμε μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμασταν επιπλέον στοιχεία από μια τρίτη δόση στην εν εξελίξει δοκιμή, προκειμένου να αποφασίσουμε ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση εξουσιοδότησης», είπε ο Mάρκς στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Η αναπληρώτρια Επίτροπος του FDA, Τζάνετ Γούντκοκ, είπε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσπάθησε να δράσει γρήγορα για να προστατεύσει τα παιδιά από τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι νοσηλείες μεταξύ των νεότερων για τον Covid αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, τα πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του FDA απαιτούν την ύπαρξη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την τρίτη δόση, είπε η Γούντκοκ. 

Ο Δρ. Πόλ Όφιτ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA, είπε ότι το σχέδιο ταχείας ανάπτυξης βασίστηκε στην υπόθεση ότι η τρίτη δόση ήταν ασφαλής και αποτελεσματική, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση που να το διασφαλίζει. 

Ο FDA είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από γονείς και γιατρούς να επεκτείνει γρήγορα τον εμβολιασμό για την προστασία των νηπίων μέχρι τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον σάρωσε τις ΗΠΑ. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα που έχει απομείνει στις ΗΠΑ που δεν είναι επιλέξιμη για εμβολιασμό.

Σχεδόν 5.200 παιδιά νοσηλεύτηκαν με Covid στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έναν μέσο όρο επτά ημερών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη κορύφωση το φθινόπωρο του 2021. Αυτός ο αριθμός έκτοτε μειώθηκε σε περίπου 3.000 από την Παρασκευή, δείχνουν τα στοιχεία του HHS.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News