Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 18:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Θα φορολογεί τα άδεια σπίτια, καθώς μειώνεται ο πληθυσμός

Ιαπωνία: Θα φορολογεί τα άδεια σπίτια, καθώς μειώνεται ο πληθυσμός

Η αρχαία ιαπωνική πόλη του Κιότο επινοεί έναν φόρο για να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις σε μία χώρα όπου ο πληθυσμός μειώνεται με ρυθμό περίπου 1.500 ατόμων ημερησίως και το απόθεμα άδειων σπιτιών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Παρόλο που το συγκεκριμένο πρόβλημα που στα ιαπωνικά λέγεται akiya – δηλ. σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω του θανάτου των ιδιοκτητών τους και της άρνησης των κληρονόμων να τα διαχειριστούν – επηρεάζει όλη την Ιαπωνία, το Κιότο θα είναι η πρώτη τοπική κυβέρνηση που θα «τιμωρήσει» όσους αφήνουν τα σπίτια άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει ναούς, ιερά, παραδοσιακά ξενοδοχεία και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που λειτουργούν ως τουριστικός μαγνήτης, το Κιότο είναι από τις πιο υπερχρεωμένες πόλεις στην Ιαπωνία.

Ο φόρος αυτός, εάν πετύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες τοπικές κυβερνήσεις. Για δεκαετίες, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που μπορεί να αφήσει τις κάποτε ελκυστικές κατοικημένες περιοχές με ερειπωμένα ή και γκρεμισμένα σπίτια που προσελκύουν παράσιτα και συχνά χρησιμοποιούνται ως χώροι χωματερής για ανθρώπους που είναι τεμπέληδες να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες ανακύκλωσης.

Το φορολογικό σχέδιο του Κιότο είναι μια προσπάθεια να παρέμβει πριν τα σπίτια γίνουν μη κατοικήσιμα. Οι αρχές είπαν ότι αρχικά στόχευαν σε 15.000 άδεια σπίτια που πίστευαν ότι, με φορολογικό κίνητρο, θα μπορούσαν να ενοικιαστούν ή να ανακαινιστούν και να πωληθούν.

Τα άδεια σπίτια αποτελούν μια πρόκληση πολλών ετών για την Ιαπωνία, όπου το 14% του αποθέματος κατοικιών της ήτοι 8,5 εκατομμύρια σπίτια, ήταν κενά το 2018, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura εκτιμά ότι, στο χειρότερο σενάριο, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 31%, ή 22 εκατομμύρια κατοικίες, έως το 2038. Το απόθεμα κατοικιών ξεπερνά εύκολα την αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 630.000 άτομα πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Γιουκιχίρο Σουγκατάμι από την κεντρική συνοικία του Κιότο είπε ότι δεκάδες σπίτια στην περιοχή έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και μια δεκαετία. Η ανοικοδόμησή τους απαγορεύεται επειδή κατασκευάστηκαν σε έναν μικροσκοπικό δρόμο πριν από τον νόμο περί οικοδομικών προτύπων που θεσπίστηκε το 1950 και δεν πληρούν τις προδιαγραφές του. 

«Μετατρέπονται αμέσως σε άδεια σπίτια καθώς οι κάτοικοι πεθαίνουν. Οι οικογένειές τους θέλουν να κρατήσουν το σπίτι άδειο γιατί πιστεύουν ότι ο εγγονός ή η εγγονή του ενοίκου θα επιστρέψει στο μέλλον από το Τόκιο και άλλες μεγάλες πόλεις. Αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν επιστρέφουν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News