Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Yπ.Εξωτερικών Ιταλίας και Σουηδίας: Καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Yπ.Εξωτερικών Ιταλίας και Σουηδίας: Καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ διέταξαν σήμερα την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στο Κίεβο, κρίνοντας πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Αντίστοιχα, και η σουηδική κυβέρνηση κάλεσεε τους Σουηδούς υπήκοους να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της “αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας”, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Νωρίτερα, «το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των εργαζομένων της στην πρεσβεία στο Κίεβο», σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σε μία ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News