Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 16:46
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έντονη διπλωματία κορυφής για να αποφευχθεί η κρίση

Ουκρανία: Έντονη διπλωματία κορυφής για να αποφευχθεί η κρίση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Ελιζέ αναμένεται να δώσει αργότερα πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν, οι οποίοι είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από 5 ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη συνέχεια, την Τρίτη, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συζήτησαν θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκούν σήμερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.

«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν εδώ και εβδομάδες ότι μια ρωσική εισβολή εναντίον της γειτονικής χώρας είναι επικείμενη και χθες ανέφεραν πως ενδεχομένως πρόκειται για θέμα ημερών.

«Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Πηγή: AFP, Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News