Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 13:21
ΚΟΣΜΟΣ

Τετραπλό δημοψήφισμα στην Ελβετία – Τι καλούνται να αποφασίσουν

Από τα πειράματα έως τα media

Τετραπλό δημοψήφισμα στην Ελβετία – Τι καλούνται να αποφασίσουν

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην Ελβετία, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν για τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Από τα πειράματα στα ζώα έως τις επιχορηγήσεις στα media. 

Ας σημειωθεί ότι η χώρα της κεντρικής Ευρώπης διεξάγει δημοψηφίσματα τέσσερις φορές κάθε χρόνο. Οι αυριανή, μάλιστα, τετραπλή κάλπη είναι η πρώτη για το 2022.  

Το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συνίσταται στα πειράματα, με τις ζωοφιλικές οργανώσεις να ζητούν τον τερματισμό της πρακτικής των πειραματόζωων. Ακόμη κι αν αυτά συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης. 

Εάν οι ψηφοφόροι ταχθούν υπέρ της απαγόρευσης, τότε η Ελβετία θα καταστεί η πρώτη χώρα που θέτει εκτός νόμου τα πειράματα στα ζώα. 

Πάντως, το 2020, κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων, πέθαναν περισσότερα από 550.000 ζώα, ανάμεσα στα οποία ποντίκια, σκύλοι, γάτες, άλογα, αγελάδες, γουρούνια, ψάρια και πουλιά. 

Το δεύτερο δημοψήφισμα αφορά το ευαίσθητο θέμα της απαγόρευσης διαφημίσεων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε χώρους, όπου μπορούν να βρεθούν παιδιά και έφηβοι. 

Το τρίτο δημοψήφισμα σχετίζεται με τις επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα ποσό των 143 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα της ενημέρωσης, μέσω της τόνωσης των χρηματοδοτικών πόρων. 

Η τελευταία κάλπη αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων και ειδικότερα την κατάργηση του λεγόμενου χαρτόσημου. Πρόκειται για έναν φόρο της τάξης του 1%, ο οποίος εφαρμόζεται σε όσες εταιρείες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από την πώληση μετοχών (αφορά μόνο ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Θα μένατε για 3 ημέρες στη φυλακή; Και όμως στην Ελβετία κάνουν… ουρά

Ένας Βούλγαρος παλαιστής, τόνοι ναρκωτικών, βαλίτσες με χρήματα και μια ελβετική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News