Κόσμος Παρασκευή 11/02/2022, 19:47
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Ακόμη και φέτος μπορεί να περάσει η οξεία φάση της πανδημίας

ΠΟΥ: Ακόμη και φέτος μπορεί να περάσει η οξεία φάση της πανδημίας

Η οξεία φάση της πανδημίας θα τελειώσει φέτος, με την προϋπόθεση όμως να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο». «Είναι στο χέρι μας (…) Είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος επισκέφθηκε τα εργαστήρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας Afrigen που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Εκεί παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για την Covid-19 στην Αφρική. Το εμβόλιο αυτό, που βασίστηκε στον γενετικό κώδικα του νέου κορωνοϊού, τον οποίο παραχώρησε η Moderna, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πάρει άδεια χρήσης το 2024.

Ο Γκεμπρεγέσους πιστεύει, όπως δήλωσε, ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι φθηνότερο και προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν στην Αφρική. Το σχέδιο της Afrigen στηρίζεται από τον ΠΟΥ και τον διεθνή μηχανισμό Covax για την ίση πρόσβαση στα εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 11% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Η ήπειρος θα πρέπει να εξαπλασιάσει το ποσοστό αυτό ώστε να φτάσει τον στόχο του 70% μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Μετρώντας τα σκουπίδια της πανδημίας

Eμβόλιο Novavax: Τι πρέπει να ξέρουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News