Κόσμος Παρασκευή 11/02/2022, 09:51
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Προειδοποιήσεις της Δύσης για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας

Λευκορωσία: Προειδοποιήσεις της Δύσης για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας

Η Βρετανία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ίσως να επίκειται η «πιο επικίνδυνη στιγμή» στη διένεξη της Δύσης με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία.

Στρατιωτικές ασκήσεις έκανε και η Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ προέτρεψαν τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αποχωρήσουν λόγω αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο, οι ηγέτες όλων των πλευρών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για μια διπλωματική λύση.

Στα πλαίσια νέου γύρου συνομιλιών, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε δημόσια με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γερμανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις χώρες της Βαλτικής στο Βερολίνο, όπου αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία είχαν επίσης συζητήσεις.

Η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης ότι πιθανόν να σχεδιάζει εισβολή στη χώρα. Ωστόσο, αναφέρει ότι θα μπορούσε να λάβει «στρατιωτικοτεχνική» δράση, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.

«Ειλικρινά δεν νομίζω ότι έχει ληφθεί ακόμη απόφαση» από τη Μόσχα για το αν θα επιτεθεί, είπε ο Johnson σε συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβεί κάτι απολύτως καταστροφικό πολύ σύντομα».

«Αυτή είναι ίσως η πιο επικίνδυνη στιγμή, θα έλεγα, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, στη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι η διπλωματία, είπε αργότερα ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται. Ο χρόνος προειδοποίησης για μια πιθανή επίθεση μειώνεται».

Η Ουκρανία από την πλευρά της επέκρινε τις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις που είπε ότι είναι μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» που καθιστά τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ «πρακτικά αδύνατη».

Μετά από σχεδόν εννέα ώρες συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας την Πέμπτη, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος για την υπογραφή κοινού εγγράφου. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις, δήλωσε ο αρχηγός προσωπικού του προέδρου της Ουκρανίας μετά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News