Κόσμος Πέμπτη 10/02/2022, 08:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παράθυρο για διπλωματική λύση

Ουκρανία: Παράθυρο για διπλωματική λύση

Μπορεί η διήμερη περιοδεία του Εμανουέλ Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο να μην απέδωσε, σε πρώτο χρόνο, κάποιο χειροπιαστό, θεαματικό αποτέλεσμα, φαίνεται όμως ότι σηματοδότησε το πρώτο βήμα για τη διπλωματική επίλυση του ουκρανικού με βάση την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που συνομολογήθηκαν από Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία και Γαλλία μετά τη σύγκρουση του 2014 και την ντε φάκτο αυτονόμηση ρωσόφωνων περιοχών στο Ντονμπάς. Αυτό προκύπτει από τις συγκρατημένες δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι σχολίασαν την πρωτοβουλία του Γάλλου ηγέτη.

Μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου για τη συνάντηση του Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των δύο ηγετών «υπήρξαν ορισμένα θετικά μηνύματα που έδειξαν ότι το ουκρανικό ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί μόνο με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό είναι σωστό και αποτελεί θετικό μήνυμα», σχολίασε ο Πεσκόφ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Δεν ακούσαμε, όμως, από τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει γρήγορα αυτές τις συμφωνίες».

Οι συμφωνίες του Μινσκ

Η Μόσχα κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν διευρυμένη αυτονομία για τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς, έπειτα από συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά του, το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του τη διάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων των αυτονομιστών, ενώ αρνείται να συνομιλήσει απευθείας μαζί τους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων που δεν διευκρινίζονται επαρκώς από τις συμφωνίες.

Σήμερα αρχίζουν στη Λευκορωσία τα προαναγγελθέντα, μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια με συμμετοχή 30.000 Ρώσων στρατιωτών, τεθωρακισμένων και πυραύλων S-400.Σε παραπλήσιο μήκος κύματος με τον Πεσκόφ κινήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. Μιλώντας στο BBC, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Προσέθεσε όμως με νόημα: «Το σημαντικό είναι να μην προκαλέσουν (Ουκρανοί και Δυτικοί) τη Ρωσία να αλλάξει γνώμη». Την εκτίμηση ότι υπάρχουν κάπως καλύτερες δυνατότητες για διπλωματική λύση συμμερίστηκε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος υποστήριξε ωστόσο ότι ορισμένες από τις κυρώσεις που απειλεί να δρομολογήσει η Δύση κατά της Ρωσίας θα έπρεπε ήδη να έχουν επιβληθεί.

«Πρόκληση» τα THAAD

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει «πρόκληση» τυχόν εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων THAAD στην Ουκρανία, όπως έχει ζητήσει το Κίεβο. Στο διπλωματικό επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ξεκίνησε χθες διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News