Κόσμος Τετάρτη 16/12/2020, 08:41
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ

Ένας στους τέσσερις διεθνώς ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί πριν από το 2022

Ένας στους τέσσερις διεθνώς ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί πριν από το 2022

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, καθώς οι πλουσιότερες χώρες όπου ζει λιγότερο από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, σύμφωνα με ερευνητές.

Όπως προκύπτει από μελέτη της Σχολής δημόσιας υγείας Bloomberg του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι χώρες με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού του πλανήτη, θα πρέπει να μοιραστούν τα εναπομείναντα αποθέματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο».

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, που αθροιστικά έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, αν και καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, όπως παρατηρούν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι προειδοποιούν πως ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο βαθμό της παραγωγικής τους δυνατότητας, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News