Κόσμος Τρίτη 8/02/2022, 09:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβαρόμετρο: Το κράτος δικαίου κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Το κράτος δικαίου κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες

Η στήριξη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκε σημαντικά ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

cid:image013.jpg@01D81C4A.1DD70CA0

Οι πολίτες ορίζουν τις αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο…

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (32%) επιλέγει τη δημοκρατία ως κορυφαία ευρωπαϊκή αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και παγκόσμια  (25%). Με μικρή διαφορά ακολουθούν η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (35%) και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. (34%). Στην Ελλάδα, κράτος δικαίου και δημοκρατία ισοβαθμούν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, με 39% και 38% αντίστοιχα.

Η άνοδος του εξτρεμισμού, η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου προκαλούν επίσης ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη έρευνα για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, όπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι απομένουν ακόμα αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Συνολικά, οι ερωτηθέντες σε έντεκα κράτη μέλη θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημοκρατίας: Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Όπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ευρωβαρόμετρο: Το κράτος δικαίου κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες-1 

…θέτουν τις πολιτικές προτεραιότητες για το ΕΚ

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη δημόσια υγεία ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο σε ποσοστό 42%, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (40%) και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (39%), ενώ οι νέοι θέτουν πρώτη στη λίστα τους την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια ερώτηση, το 65% των πολιτών στην Ελλάδα επέλεξε την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%) και τη δημόσια υγεία (56%).

cid:image015.jpg@01D81C4A.1DD70CA0

…αξιολογούν τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. (62%) αξιολογεί θετικά την συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε., αποτελώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, ενώ μόνο το 9% δηλώνει το αντίθετο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (63%) δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, οι θετικές και οι ουδέτερες γνώμες ισοψηφούν στο 42% σχετικά με τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε, ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 15%. Ωστόσο, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών (63%) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

… ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών να μάθουν περισσότερα για το έργο της Ε.Ε. παραμένει ενεργό. Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται περισσότερο για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της Ε.Ε. Οι πολίτες επιθυμούν επίσης να μάθουν περισσότερα για το πώς επηρεάζει συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή νομοθεσία τη χώρα τους (30%), για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των εθνικών ευρωβουλευτών τους (29%), καθώς και για το τι κάνει η Ε.Ε. για να ξεπεραστεί η πανδημία (29%).

Στην Ελλάδα, ένας στους δύο επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την επίδραση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  (53%), τη συγκεκριμένη συμβολή της Ε.Ε. στη χώρα ή/και την περιοχή τους (52%), καθώς και πώς δαπανώνται τα κονδύλια της Ε.Ε. (52%). Ακόμη, το 48% ενδιαφέρεται να μάθει για τα δικαιώματα του ως πολίτη της Ε.Ε., ενώ το ίδιο ποσοστό αναρωτιέται τι κάνει η Ένωση για να ξεπεραστεί η πανδημία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου  Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή και εγκεκριμένα σχέδια, να υπόκειται σε έλεγχο με συνέπεια και διαφάνεια και να εξαρτάται από τον σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών μας.

«Οι πολίτες επιθυμούν και δικαιούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο αντίκτυπο των πολιτικών και των αποφάσεων της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε η πρόεδρος Metsola.

…εμπιστεύονται περισσότερο την Ε.Ε. και επιθυμούν πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η στήριξη των πολιτών προς την Ε.Ε. και το Ε.Κ. ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. (58%) επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (36%) αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκρισή με το 2015, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 3 μονάδες μέχρι το 2019. Το 45% των ερωτηθέντων έχει ουδέτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο το 17% έχει αρνητική εικόνα.

Το 70% των Ελλήνων, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ζητά πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου ένας στους δύο πολίτες (48%) στη χώρα μας έχει ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται σχεδόν εξίσου μεταξύ της αρνητικής (24%) και της θετικής άποψης (26%).

Η θετική εικόνα του Ε.Κ. αντικατοπτρίζεται επίσης στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δείχνει ότι το ΕΚ αποτελεί το θεσμικό όργανο της ΕΕ που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

Ε.Ε.: Μεγάλες αποκλίσεις στον κατώτατο μισθό – Ποια η θέση της Ελλάδας

Reuters: Πιο αργή μείωση του χρέους εξετάζει τώρα η Κομισιόν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News