Κόσμος Δευτέρα 7/02/2022, 21:36
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δέσμευση Ε.Ε. και ΗΠΑ για συνεργασία στο φυσικό αέριο σε περίπτωση Ουκρανικής κρίσης

Δέσμευση Ε.Ε. και ΗΠΑ για συνεργασία στο φυσικό αέριο σε περίπτωση Ουκρανικής κρίσης

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεσμεύτηκαν σήμερα Δευτέρα να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι προμήθειες σε φυσικό αέριο μπορούν να καλύψουν πιθανές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας
από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

«Συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να προστατεύσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης έναντι διακοπής της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μία κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή Τύπου προς δημοσιογράφους μαζί με τον Ζοζέφ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε..

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έχει τεθεί υπό εξέταση τους τελευταίους μήνες λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη προσφοράς από τη Ρωσία και των αυξανόμενων εντάσεων από τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορά της με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές. Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «ο συντονισμός με συμμάχους και εταίρους περιλαμβάνει τον καλύτερο τρόπο κοινής χρήσης των ενεργειακών αποθεμάτων σε περίπτωση που η Ρωσία ξεκινήσει μία σύγκρουση διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας».

Ο Μπορέλ είπε ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η διαφοροποίηση των πηγών των ροών φυσικού αερίου για να αποφευχθεί η διακοπή του εφοδιασμού και «να εξασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και καλά εφοδιασμένες».

Σε κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ενέργειας της Ε.Ε., η ΕΕ και οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν ώστε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να μπορεί να προσφέρει «πρόσθετες και διαφοροποιημένες προμήθειες σε περίπτωση διαταραχών του αγωγού αερίου».

Χαμηλότερες από τις συνηθισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες ώθησαν αξιωματούχους της ΕΕ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να κατηγορήσουν τη Μόσχα ότι ευθύνεται για την ανεπάρκεια ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η παροχή ενέργειας ως όπλο ή
γεωπολιτικό μοχλό», αναφέρεται στην ανακοίνωση ΕΕ-ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εκπληρώνει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, και το Κρεμλίνο λέει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο στα 11,8 bcm, με σχεδόν το 45% να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Καθώς επανεξετάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου, αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες από τα τέλη του περασμένου έτους με προμηθευτές όπως το Κατάρ και η Νορβηγία. Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ακόμη ότι «υπήρχε σαφής προθυμία και από το Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίξει την ΕΕ σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή μετάβαση εν μέσω γεωπολτικών εντάσεων: Το δύσκολο σταυρόλεξο για την Ευρώπη 

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News