LIFE & ARTS

Η υπόθεση Τζο Ρόγκαν ταρακουνά το Spotify

Η υπόθεση Τζο Ρόγκαν ταρακουνά το Spotify

Mια ακόμα απόδειξη πως η κινητοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα πάνω σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί η υπόθεση Τζο Ρόγκαν, η οποία απασχολεί την σόουμπιζ -και όχι μόνο- τις τελευταίες εβδομάδες. Από τότε δηλαδή που ο Νιλ Γιανγκ δήλωσε αρχικά και έκανε πράξη στη συνέχεια την απόσυρση της μουσικής του από την πλατφόρμα του Spotify, ως αντίδραση στην απαράδεκτη στάση σε σχέση με την πανδημία του διάσημου παρουσιαστή podcast, Τζο Ρόγκαν, ο οποίος επίσης φιλοξενείται στο Spotify. 

Το «φιλοξενείται» βέβαια αποτελεί ευφημισμό, αφού μόλις πέρυσι η πλατφόρμα εξασφάλισε την αποκλειστική διανομή του Joe Rogan Experience έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά το κύμα υποστήριξης στην κίνηση του Νιλ Γιανγκ, από την Τζόνι Μίτσελ μέχρι το… πριγκιπικό ζεύγος του Χάρι και της Μέγκαν, ανάγκασε το Spotify να απολογηθεί δημόσια και ταυτόχρονα να ανακοινώσει νέους κανόνες σχετικά με τον έλεγχο της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η υπόθεση ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Την περασμένη εβδομάδα η Αφροαμερικανή τραγουδίστρια Ιντια Αρι, δήλωσε πως αποσύρει και εκείνη την μουσική και τα podcast της από την πλατφόρμα λέγοντας: «Βρίσκω τον Τζο Ρόγκαν προβληματικό για λόγους και εκτός της κουβέντας για τον Covid. Για εμένα έχει να κάνει και με την γλώσσα που χρησιμοποιεί γύρω από φυλετικά ζητήματα», ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε ένα μονταρισμένο κλιπ στο οποίο ο παρουσιαστής χρησιμοποιεί 24 φορές την λέξη «νέγρος» στην εκπομπή του.

Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, με το Spotify να αφαιρεί 70 επεισόδια του Joe Rogan Experience, από το 2009 μέχρι το 2018, τα οποία θεωρήθηκε πως περιλαμβάνουν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Ο ίδιος ο Ρόγκαν μάλιστα σε χθεσινή του ανάρτηση ανέφερε: «Είναι το πιο ντροπιαστικό πράγμα για το οποίο έχει χρειαστεί να μιλήσω δημόσια. Είναι απαίσιο ακόμα και για εμένα. Γνωρίζω πως για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει περιβάλλον στο οποίο ένας λευκός επιτρέπεται να πει αυτή τη λέξη, τώρα συμφωνώ κι εγώ με αυτό. Δεν είναι δική μου λέξη για να την χρησιμοποιώ. Ποτέ δεν την χρησιμοποίησα ρατσιστικά, επειδή δεν είμαι ρατσιστής, ωστόσο όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση που πρέπει να πεις “δεν είμαι ρατσιστής”, τότε σίγουρα τα έχεις κάνει θάλασσα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα, το 19% των χρηστών του Spotify δήλωσε πως έχει ακυρώσει ή σκέφτεται να ακυρώσει την συνδρομή του, έπειτα από την υπόθεση Ρόγκαν.

Διαβάστε επίσης:

Spotify: Ειδική επισήμανση στα podcasts που αναφέρονται στην Covid-19

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News