Κόσμος Κυριακή 6/02/2022, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Το Μαρόκο πενθεί τον μικρό Ραγιάν

Το Μαρόκο πενθεί τον μικρό Ραγιάν

Μάχη με τον χρόνο έδωσαν τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όταν έφτασαν κοντά του στο πηγάδι βάθους 42 μέτρων ήταν ήδη νεκρός. Η πενθήμερη επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Εκατοντάδες συγχωριανοί προσεύχονταν επί μέρες για να κρατηθεί στη ζωή ο Ραγιάν, το πεντάχρονο αγόρι που έπεσε σε ξερό πηγάδι βάθους 32 μέτρων κοντά στο σπίτι των γονιών του, στο χωριό Ιγκράν, στο βόρειο Μαρόκο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας του άρχισε εργασίες επισκευής και σε μερικά λεπτά έγινε το κακό. Από απροσεξία. Το πρόβλημα για τα σωστικά συνεργεία ήταν ότι η διάμετρος του πηγαδιού ήταν μόνο 45 εκατοστά με αποτέλεσμα οι διασώστες να μην μπορούν να κατέβουν άμεσα για να ανεβάσουν τον μικρό. Έτσι στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση. Με τραγική κατάληξη.

Αγώνας με το χρόνο

Tα σωστικά συνεργεία έκαναν τιτάνια προσπάθεια. Η μόνη λύση για να φθάσουν στο παιδί ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Καταρχήν, από το στενό άνοιγμα κατέβασαν κάμερα για να παρακολουθούν το παιδί και το εφοδιασαν με νερό και τρόφιμα. Παράλληλα διάνοιξαν οριζόντια σήραγγα μέχρι το σημείο που βρίσκονταν ο μικρός, μια εξαιρετικά πολύπλοκη επιχείρηση, γιατί υπήρχε κίνδυνος να κατολισθήσουν πέτρες και να πέσουν πάνω στον μικρό. Οι εικόνες διάσωσης έκαναν τον γύρο του κόσμου. Από την Ευρώπη και την Αφρική μέχρι την Ασία και την Αμερική. Στο χώρο δίπλα από το πηγάδι μαζεύτηκαν δεκάδες Μαροκινοί. Με προσευχές και παροτρύνσεις προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στους διασώστες.

Μέχρι και χθες τος απόγευμα όλα έδειχναν ότι ήταν υπόθεση λίγου χρόνου για να προσεγγίσουν τον μικρό Ραγιάν. «Απομένουν ακόμη δύο μέτρα, ελπίζω να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα» διαβεβαίωνε χθες ο Αμπντελχαντί Τεμράνι, επικεφαλής της ομάδας διασωστών. «Η επιχείρηση διενεργείται με πολλή προσοχή. Στο εσωτερικό βρίσκονται 11 εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία, τεχνικοί από την τοπογραφική υπηρεσία, άνθρωποι που σκάβουν και τεχνικοί. Κινούμαστε πολύ προσεκτικά. Δεν γίνεται να σκάβουμε γρήγορα και δυνατά λόγω των ρωγμών στο χώμα και της παρουσίας άλλου πηγαδιού».

Δεν τα κατάφερε μέχρι το τέλος

Όμως η βιντεοκάμερα έδειχνε την πλάτη του μικρού να είναι γερμένος στο πλάι. Και όπως πρόσθεσε ο Τεμράνι ήταν αδύνατο να πει με βεβαιότητα, εάν ο Ραγιάν ήταν εν ζωή ή όχι. Η τραγική βεβαιότητα ήρθε αργά το βράδυ. Οι γονείς του παιδιού που βρίσκονταν ήδη στο σημείο έμαθαν πρώτοι την τραγική είδηση. «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι» λέει με λυγμούς ο Μοχάμεντ Σαΐντ, ξάδελφος του μικρού, «ο ξάδελφός μου έφυγε, τι άλλο να πω;». «Η καρδιά μου πονάει για αυτόν, πάρα πολύ» είπε και η θεία του. «Για τον ανιψιό μου, πονάει η καρδιά μου. Είθε ο θεός να είναι μαζί του, όπως ακριβώς στάθηκε μαζί μας».

Μισή ώρα μετά την ανάσυρση του νεκρού παιδιού ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 6ος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, όπως ανακοίνωσε ο βασιλικός οίκος. Όλη χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος. Η τραγική είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία. Όλοι ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Το δυστύχημα θυμίζει ανάλογη περίπτωση του δίχρονου Γιούλεν στην Ισπανία. Το 2019 έπεσε σε πηγάδι 100 μέτρων. Η διάμετρος του ανοίγματος ήταν μόλις 25 εκατοστά. Κι αυτός δεν τα κατάφερε. Μετά από 13 ημέρες ανασύρθηκε νεκρός.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News