Κόσμος Παρασκευή 4/02/2022, 17:51
ΚΟΣΜΟΣ

Μετρώντας τα σκουπίδια της πανδημίας

Μετρώντας τα σκουπίδια της πανδημίας

Περίπου 87.000 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού διοχετεύθηκε παγκοσμίως μέσω πρωτοβουλίας των Ηνωμένων εθνών από την επέλαση της πανδημίας. Αυτός ο εξοπλισμός, που περιλαμβάνει γάντια, προστατευτικά γυαλιά, αναπνευστήρες και άλλα,  έχει κατά πάσα πιθανότητα αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τον όγκο των ιατρικών αποβλήτων, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικού εξοπλισμού που διοχετεύθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Νοεμβρίου του 2021 εκτιμάται πως κατέληξε στα ιατρικά απόβλητα, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Τεστ

Εκτός όμως από τα απόβλητα που προήλθαν από τον προστατευτικό εξοπλισμό, υπάρχει και μεγάλος όγκος σκουπιδιών από τα τεστ (περίπου 140 εκατ. τεστ παγκοσμίως) και από τα χημικά απόβλητα (περίπου 730.000 λίτρα), σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ. Οι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως παρήγαγαν περίπου 144.000 τόνους ιατρικών αποβλήτων.

Μάλιστα, στην σχετική έκθεση του ΠΟΥ σημειώνεται ότι οι χώρες που έσπευσαν να εξασφαλίσουν προστατευτικό εξοπλισμό αφιέρωσαν λιγότερους πόρους για την διαχείριση των αποβλήτων που προέκυψαν από την πανδημία.

Μετρώντας τα σκουπίδια της πανδημίας-1

φωτ. AP

Εκτός όμως από τις περιορισμένες προβλέψεις για διαχείριση των αποβλήτων, το πρόβλημα ενισχύεται από την υπερβολική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Όπως μάλιστα δήλωσε η Maggie Montgomery, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ στο Reuters, η παρανόηση όσον αφορά την μεταδοτικότητα του ιού από επιφάνειες, οδήγησε σε υπερβολική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού.

«Όλοι έχουμε δει φωτογραφίες με τις φόρμες προστασίας. Όλοι έχουμε δει φωτογραφίες με άτομα να εμβολιάζουν χρησιμοποιώντας γάντια. Σίγουρα γενικά ο κόσμος χρησιμοποιεί υπερβολικά πολύ προστατευτικό εξοπλισμό».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η βιομηχανία που «γεννιέται» από το πλαστικό

Πλαστικά μίας χρήσης: Πού επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος

3 μύθοι για την Όμικρον καταρρίπτονται

Πού «κρύβεται» η επόμενη υγειονομική βόμβα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News