Κόσμος Τετάρτη 2/02/2022, 18:28
ΚΟΣΜΟΣ

Nέα gender-neutral αντωνυμία στα νορβηγικά λεξικά «ξύπνησε» την μάχη των γλωσσολόγων

Nέα gender-neutral αντωνυμία στα νορβηγικά λεξικά «ξύπνησε» την μάχη των γλωσσολόγων

Μία αντωνυμία που δεν δεσμεύεται με το αρσενικό ή το θηλυκό πρόκειται να φτάσει και επίσημα στα νορβηγικά λεξικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως επιβεβαίωσε το Γλωσσολογικό Συμβούλιο της Νορβηγίας.

Πρόκειται για την λέξη «hen», η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις καθημερινές συνομιλίες, αντί του θηλυκού «hun» και του αρσενικού «han».

«Σε βάθος χρόνου, έχουμε δει ότι η χρήση του hen έχει αυξηθεί και σταθεροποιηθεί», σημείωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε όμως εδώ και καιρό συζήτηση για την εισαγωγή μίας λέξης ανεξάρτητης του φύλου στο νορβηγικό λεξιλόγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους συζητήσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, υπήρξαν αντιδράσεις από τον Γάλλο υπουργό Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, για την χρήση της λεξης «iel» που αποτελεί σύζευξη των αντωνυμιών «il» (αρσενικό) και «elle» από λεξικό.

Στις ΗΠΑ, όμως, το Merriam – Webster, ενδεχομένως από τα πιο αξιόπιστα λεξικά της αγγλικής, έχει ενσωματώσει από το 2019 την αντωνυμία «they», η οποία δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο φύλο.

Το νορβηγικό «hen» ενδέχεται να μπει και επίσημα στην νορβηγική γλώσσα ακόμη και αυτή την άνοιξη ή το αργότερο νωρίς το φθινόπωρο, έπειτα από κάποια περίοδο δοκιμαστική για την απήχησή του στην γλωσσολογική κοινότητα της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

To coming out ενός CEO: Η ιστορία του Carl που έγινε Caroline

Πόσοι Έλληνες ξέρουν δεύτερη γλώσσα; Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News