Κόσμος Τρίτη 1/02/2022, 19:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις – 100.000 επιπλέον στρατιώτες σε 3 χρόνια

Ουκρανία: Ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις – 100.000 επιπλέον στρατιώτες σε 3 χρόνια

Σε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας με 100.000 επαγγελματίες στρατιώτες σε βάθος τριών ετών προχωρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, ενόσω οι ρωσικές δυνάμεις προβαίνουν σε απειλητικές κινήσεις κοντά στο σύνορο.

Απευθυνόμενος προς τις αρμόδιες αρχές που θα επικυρώσουν το διάταγμα, ο Zelenskiy τόνισε ότι προχωρά στην αύξηση των στρατιωτών «όχι επειδή σύντομα θα έχουμε πόλεμο, αλλά ώστε σύντομα και μελλοντικά να υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία». Στο διάταγμα προβλέπεται επίσης η πρόσληψη 20 νέων ταξιαρχών. 

Η Ουκραία μετρά περίπου 250.000 στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Ρωσία περίπου 900.000. Μόνο στο ρωσοουκρανικό σύνορο βρίσκονται περί τους 100.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το διάταγμα προβλέπει ακόμη την αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές. Επικυρώνει την αρχή της μετάβασης σε έναν μισθοφορικό στρατό, με τον πρόεδρο να ζητά από την κυβέρνηση να εργαστεί προκειμένου να θέσει τέλος στη στρατιωτική θητεία έως το 2024.

Σήμερα η Ουκρανία έλαβε ακόμη 84 τόνους αμερικανικών πυρομαχικών, με αποτέλεσμα οι παραλαβές να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες τους 500 τόνους. Στο Κίεβο βρίσκονται επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας Ουκρανίας και Βρετανίας, με φόντο τις εντάσεις στο ρωσοουκρανικό σύνορο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία Ουκρανίας, Βρετανίας, Πολωνίας: Μην οπλίσετε το πιστόλι του Πούτιν

Γιατί η Ρωσία αλλάζει γνώμη για τα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News