Κόσμος Τρίτη 1/02/2022, 15:00
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία Ουκρανίας, Βρετανίας, Πολωνίας: Μην οπλίσετε το πιστόλι του Πούτιν

Συνεργασία Ουκρανίας, Βρετανίας, Πολωνίας: Μην οπλίσετε το πιστόλι του Πούτιν

Προς ενίσχυσης της συνεργασίας τους κινούνται η Ουκρανία, Βρετανία και Πολωνία, με φόντο την ένταση στο ρωσοουκρανικό σύνορο, η οποία αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmygal: «Επίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορούμε επίσημα να εγκαινιάσουμε ένα νέο τοπικό σχεδιασμό συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας-Πολωνίας-Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο της τρέχουσας ρωσικής επιθετικότητας, θα πρέπει να υπογράψουμε ένα τριμερές έγγραφο συνεργασίας για την ενίσχυση της τοπικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki επεσήμανε ότι η Βαρσοβία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Βρισκόμενοι κοντά σε εναν γείτονα όπως η ρωσίας, αισθανόμαστε σαν να ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Γερμανία

Ο Morawiecki ζήτησε δημοσίως από τις γερμανικές αρχές να μην αξιοποιήσουν τον Nord Stream 2 λέγοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας. Σημείωσε μάλιστα ότι η αντίσταση στην Ρωσία είναι σημαντική όχι μόνο για την Ουκρανία, την οποία ο νέος αγωγός παρακάμπτει, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

«Με την αξιοποίηση αυτού του αγωγού, το Βερολίνο οπλίζει το πιστόλι του Πούτιν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά για να απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Morawiecki σημείωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά την δημιουργία μίας νέας μορφής συνεργασίας, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ Πολωνίας, Ουκρανίας και Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα σήμερα κιόλας στο Κίεβο για τις εν λόγω συζητήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο βλέπει ο Μπάιντεν

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο

ΗΠΑ: Ο Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News