Κόσμος Κυριακή 30/01/2022, 14:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί να καταστρέψει τα κοράλλια

Ταϊλάνδη: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί να καταστρέψει τα κοράλλια

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρχές της Ταϊλάνδης, προσπαθώντας να περιορίσουν μια πετρελαιοκηλίδα η οποία απειλεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα κοράλλια. Η διαρροή αυτή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από μια υποθαλάσσια διαρροή και επεκτείνεται προς τις ανατολικές ακτές της χώρας.

Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Βαράουτ Σίπλα-άρκα, δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κύρια μάζα του πετρελαίου να φτάσει στην ακτή στο Ao Prao, έναν μικρό κόλπο στο Koh Samet, το οποίο είναι ένα δημοφιλές νησί.

«Εάν το πετρέλαιο φτάσει σε αυτήν την περιοχή, θα μπορούσε να επηρεάσει την παραλία και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κοράλλια στα ρηχά νερά», τόνισε.

Το πετρέλαιο άρχισε να διαρρέει από αγωγό που ανήκει στην εταιρεία Star Petroleum Refining Public Company Limited (SPRC) περασμένη Τρίτη.

Πριν τεθεί υπό έλεγχο, υπολογίζεται ότι 50.000 λίτρα πετρελαίου διέφυγαν στον ωκεανό στα 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της ανατολικής Ταϊλάνδης.

Οι αρχές στην παραλία Mae Ramphueng στην επαρχία Rayong δήλωσαν ότι μια περιοχή έχει καταστραφεί, αφότου το πετρέλαιο έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Παρασκευής.  

Η τελευταία δορυφορική εικόνα από την κυβερνητική Υπηρεσία Ανάπτυξης Γεω-Πληροφορικής και Διαστημικής Τεχνολογίας (GISTDA) έδειξε ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει εξαπλωθεί σε 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα της θάλασσας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου είχε σχηματίσει μια λεπτή μεμβράνη αντί για μια παχιά πετρελαιοκηλίδα, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού, επικαλούμενος αεροφωτογραφίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News