Κόσμος Τρίτη 15/12/2020, 15:23
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στις 21 Δεκεμβρίου η απόφαση για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Στις 21 Δεκεμβρίου η απόφαση για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Στις 21 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση ή μη της έκτακτης χρήσης του εμβολίου των Pfizer – BioNTech στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Οι ειδικοί εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τις BioNTech και Pfizer. Ο ρυθμός προόδου εξαρτάται από την αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, καθώς κι από την παροχή πρόσθετων πληροφοριών από τις εταιρείες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο EMA.

Και πρόσθεσε: «Σε συνέχεια της χθεσινής παραλαβής των επιπλέον δεδομένων και υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχουμε δρομολογήσει για τις 21 Δεκεμβρίου -αν είναι εφικτό- την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρώπινων Φαρμάκων. Η συνεδρίαση της 29 Δεκεμβρίου θα παραμείνει, σε περίπτωση που απαιτηθεί». 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο ΕΜΑ είχε λάβει το αίτημα έγκρισης των Pfizer – BioNTech, είχε γνωστοποιηθεί ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, για έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται η απόφαση και για το εμβόλιο της Moderna.

Πριν λίγες ημέρες, πάντως, δημοσίευμα της γερμανικής «Bild» ανέφερε ότι το Βερολίνο ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία έγκρισης και οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, το πράσινο φως στην χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech έχουν ανάψει το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News