Κόσμος Τρίτη 25/01/2022, 15:38
ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για τη… σημαία της

Και ο λόγος είναι απλός

Η χώρα που πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για τη… σημαία της

Τα πνευματικά δικαιώματα της σημαίας των Αβορίγινων κατάφερε να αγοράσει η Αυστραλία, η οποία κλήθηκε να καταβάλει το εφάπαξ ποσό των 20 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (14 εκατ. δολαρίων). 

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί να λάβει μια τέτοια απόφαση η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον; Ο λόγος είναι απλός: Για να μπορεί ο κάθε Αυστραλός να τη χρησιμοποιεί ελεύθερα. 

Κι αυτό, διότι μέχρι πρότινος κανείς δεν μπορούσε να τυπώσει ρούχα, αθλητικές φανέλες, καπέλα ή άλλου είδους προϊόντα, τα οποία έχουν τη σημαία των Αβορίγινων. 

Η σημαία, η οποία έχει το κόκκινο, το μαύρο και το κίτρινο χρώμα, αναγνωρίστηκε και επισήμως το 1995. Ωστόσο, προέκυψε πρόβλημα με την εμπορική της χρήση, καθώς μια εταιρεία, η οποία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα επί του σχεδίου, ζήτησε να εισπράττει χρήματα, κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιεί. 

Το όλον ζήτημα είχε ανακύψει από το γεγονός ότι ο Harold Thomas, σχεδιαστής της σημαίας, είχε παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα στην παραπάνω εταιρεία. 

Το 2019, ως εκ τούτου, ξεκίνησε μια εκστρατεία, υπό την ονομασία «Free the Flag», με την οποία επιχειρήθηκε η ανάκτηση της ιδιοκτησίας της. 

Τελικά, η όλη προσπάθεια απέδωσε καρπούς μόλις πριν λίγες ημέρες, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της σημαίας, η οποία πλέον ανήκει σε κάθε Αυστραλό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαία είχε σχεδιαστεί από τον Thomas το 1971. O κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει τον ήλιο, το μαύρο χρώμα συμβολίζει τους ιθαγενείς, ενώ το κόκκινο χρώρα εκπροσωπεί το αίμα και τη γη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύφθηκε νέο είδος με 1.000 πόδια: Γιατί το ονόμασαν Περσεφόνη

Καυτή και γεμάτη άμμο, στη μέση του πουθενά – Η πόλη που όλοι θέλουν να μείνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News