Κόσμος Παρασκευή 21/01/2022, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία αποζητά τα εύσημα για τον εσπρέσο

Η Ιταλία αποζητά τα εύσημα για τον εσπρέσο

Αίτημα για κατοχύρωση της προέλευση του καφέ πρόκειται να υποβάλει η Ιταλία στην Unesco, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ένα απλό ρόφημα. «Είναι ένα αυθεντικό τελετουργικό και μία έκφραση της κοινονικότητάς μας, που μας κάνει ξεχωριστούς σε ολόκληρο τον κοσμο», δήλωσε ο Gian Marco Centinaio, υφυπουργός γεωργίας της Ιταλίας.

Ο εσπρέσο έχει καταστεί μέρος της εθνικής ταυτότητας των Ιταλών μετά την δημιουργία του στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η κατανάλωση του εσπρέσο δημιουργεί ευκαιρίες για συναναστροφή με άλλους, για συζητήσεις περί πολιτικών και σπορ, για κουτσομπολιό, για επιχειρηματικές ενέργειες και πολλά ακόμη.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Εσπρέσο, που ιδρύθηκε το 1998 με στόχο την διασφάλιση και την προώθηση το αυθεντικού εσπρέσο, ο τζίρος στην αγορά του εσπρέσο ανέρχεται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, τουλάχιστον το 90% των Ιταλών πίνει ένα φλιτζάνι εσπρέσο καθημερινά, το οποίο σερβίρεται συνήθως σε πορσελάνη.

Οδηγίες για τον αυθεντικό εσπρέσο

Το Ινστιτούτο επίσης δίνει αυστηρές οδηγίες για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο, απαιτώντας μεταξύ άλλων συγκεκριμένο blend καφέ, εγκεκριμένο εξοπλισμό, ακόμη και barista με ειδικές γνώσεις.

Επίσης, τονίζει ότι ο αφρός «πρέπει να είναι ενιαίος και να διαρκεί για τουλάχιστον 120 δευτερόλεπτα από την στιγμή που προσφέρεται ο καφές χωρίς ανάδευση». Το χρώμα θα πρέπει να είναι καφέ του φουντουκιού προς σκούρο καφέ και καστανόξανθες λεπτομέρειες» όταν αντανακλά το φως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατοχύρωση της προέλευσης του εσπρέσο θα τιμήσει την επανεκκίνηση των κοινωνικών επαφών στην Ιταλία, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των lockdown, όπως σημείωσε ο Centinaio.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη που χτίστηκε από… καφέ

Ιταλία: Πώς η γρίπη των χοίρων απειλεί την τρούφα

Οι 20 κάλυτερες σούπες του κόσμου – Ζεστές και απολαυστικες

Πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Τότε είστε γενετικά τυχεροί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News