Κόσμος Τρίτη 18/01/2022, 22:23
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΠΟΥ: Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη της Covid-19

ΠΟΥ: Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη της Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει επειδή η μετάλλαξη Όμικρον υποχωρεί σε ορισμένες χώρες, προειδοποιώντας ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο πιθανότατα να οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις.

«Ακούμε πολλούς να υποστηρίζουν ότι η Όμικρον είναι η τελευταία μετάλλαξη, ότι η πανδημία τελειώνει μετά από αυτήν. Αυτό όμως δεν ισχύει επειδή, ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλό επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, ανώτατη αξιωματούχος του ΠΟΥ αρμόδια για την Covid-19.

Οι νέες μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα με σχεδόν 19 εκατομμύρια συνολικά κρούσματα να έχουν αναφερθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ωστόσο, η Van Kerkhove είπε ότι οι νέες μολύνσεις είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερες από αυτές που αναφέρονται στον ΠΟΥ.

Ο Δρ. Bruce Aylward, άλλος αξιωματούχος του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης δίνουν στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να αναπαραχθεί και να μεταλλαχθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί μια άλλη μετάλλαξη. 

«Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τις συνέπειες του να αφήσουμε αυτόν τον ιό να τρέχει», είπε ο Aylward. «Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει το τίμημα για τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται και γι΄αυτό θα πρέπει να διαχειριστούμε τις νέες αβεβαιότητες καθώς προχωράμε».

Η Van Kerkhove επέστησε την προσοχή ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να χαλαρώσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστασιοποιήσεις. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα για να θέσουν τον ιό υπό μεγαλύτερο έλεγχο και να αποτρέψουν μελλοντικά κύματα έξαρσης καθώς εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις.

«Αν δεν το κάνουμε τώρα, θα προχωρήσουμε στην επόμενη κρίση», είπε η Van Kerkhove. «Και πρέπει να τερματίσουμε την κρίση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και μπορούμε να το κάνουμε. Μην εγκαταλείπετε λοιπόν την επιστήμη. Μην εγκαταλείπετε τις στρατηγικές που λειτουργούν, που μας κρατούν ασφαλείς», είπε.

Η Van Kerkhove κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα επιτήρησης για την παρακολούθηση του ιού καθώς μεταλλάσσεται. 

Τον Δεκέμβριο, ομάδα Νοτιοαφρικανών επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με Όμικρον μπορεί να έχουν αυξημένη ανοσολογική προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης, έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον δεν αρρωσταίνουν τόσο όσο τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Δέλτα. Η αυξημένη ανοσολογική προστασία και η λιγότερο σοβαρή ασθένεια, μαζί, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ο ιός να γίνει λιγότερο μεταδοτικός για την κοινωνία, σύμφωνα με τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η Όμικρον θα σηματοδοτήσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι οι νέες μολύνσεις κορυφώνονται σε ορισμένες χώρες, δίνοντας ελπίδα ότι τα χειρότερα από το κύμα Όμικρον έχουν τελειώσει. Ωστόσο, ο Τέντρος είπε ότι καμία χώρα δεν έχει ξεφύγει ακόμη, προειδοποιώντας ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση από το άνευ προηγουμένου κύμα μολύνσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μόσιαλος: Σύντομα η κορύφωση της πανδημίας

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News