Κόσμος Τρίτη 18/01/2022, 17:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες εκλογές στη νεότερη δημοκρατία του κόσμου

Ο λόγος για το νησί Μπαρμπάντος στην Καραϊβική

Οι πρώτες εκλογές στη νεότερη δημοκρατία του κόσμου

Τις πρώτες γενικές εκλογές, ως κυρίαρχο δημοκρατικό κράτος, προκήρυξε η πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος στην Καραϊβική, το οποίο από τις 30 Νοεμβρίου έθεσε εαυτόν εκτός του βασιλικού βρετανικού στέμματος. 

Η Mia Mottley, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, το οποίο ελέγχει 29 από τα 30 έδρανα της τωρινής Βουλής, προχώρησε σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό της. 

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Τετάρτη, και θα είναι οι πρώτες μετά τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως δηλαδή είναι και το πολίτευμα στην Ελλάδα.  

Πάντως, η αποχώρηση από το στέμμα, η πρώτη από το 1992 -τότε ήταν η σειρά του Μαυρίκιο-, είχε περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία, καθώς Μπαρμπάντος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1966.   

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Mottley εστίασε στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της, αλλά και στην έλλειψη ικανοτήτων στην ηγεσία του αντίπαλου κόμματος. 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Verla De Peiza, η οποία είχε επανειλημμένως ζητήσει εκλογές, άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. 

Πάντως, το γεγονός ότι περίπου 5.000 από τους συνολικά 300.000 κατοίκους του νησιού, βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, λόγω νόσησης από την Covid-19, θέτει σημαντικά προσκόμματα στην εκλογική διαδικασία. 

Γι’ αυτό τον λόγο, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την αναβολή της διαδικασίας, καθώς όσοι βρίσκονται σε καραντίνα δεν μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News