Κόσμος Τρίτη 18/01/2022, 14:33
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι αεροπορικές εταιρείες «τρέμουν» δίκτυα 5G – Ψυχραιμία στη Ευρώπη 

ΗΠΑ: Οι αεροπορικές εταιρείες «τρέμουν» δίκτυα 5G – Ψυχραιμία στη Ευρώπη 

Οι επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών επιβατικών και εμπορευματικών πτήσεων προειδοποίησαν σήμερα Δευτέρα για μια επικείμενη «καταστροφική» κρίση σε ό,τι αφορά τις μεταφορές την Τετάρτη, όταν τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι AT&T και Verizon Communications θέσουν σε εφαρμογή τις νέες τους υπηρεσίες 5G. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη κι ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα δίκτυα πέμπτης γενιάς, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά που να μαρτυρούν ότι ίσως να προκαλούνται παρεμβολές στα συστήματα των αεροπορικών εταιρειών. 

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών και εμπορευματικών μεταφορών δεν θα λάβουν χώρα, εκτός και αν δοθεί άδεια στα πιο κομβικά μας σημεία για πραγματοποίηση πτήσεων», ανέφεραν οι επικεφαλής των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines και άλλες εταιρείες, σε μήνυμά τους προς τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. «Αυτό σημαίνει ότι σε μια ημέρα όπως τη χθεσινή, πάνω από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ακυρώσεις, αλλαγές πορείας ή καθυστερήσεις».

Πρέπει επειγόντως να ληφθεί δράση, πρόσθεσαν στην επιστολή τους, την οποία υπέγραψαν επίσης οι UPS Airlines, JetBlue Airways and FedEx Express. 

«Για να το πούμε ωμά, οι εμπορικές δραστηριότητες της χώρας θα παγώσουν», σημειώνουν.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές αεροπλοΐας στις HΠΑ είχαν δηλώσει πως σημειώθηκε πρόοδος ως προς το να περιοριστεί ο κίνδυνος κωλυμάτων κατά τη διεκπεραίωση πτήσεων εξαιτίας των υπηρεσιών 5G, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 19 Ιανουαρίου.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως οι όμιλοι AT&T και Verizon Communications κατόρθωσαν στις 3 Ιανουαρίου να έρθουν σε συμβιβασμό με τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οπερ σημαίνει ότι συγκατατέθηκαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών στα δίκτυα νέας τεχνολογίας 5ης γενιάς επί δύο εβδομάδες, καθώς και να περιστείλουν την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας πλησίον 50 αεροδρομίων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Κι ενώ οι εταιρείες αυτές είχαν αναφέρει ότι οι νέες υπηρεσίες τους δεν ενέχουν κινδύνους για τις αερομεταφορές, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας (FAA) και όμιλοι του κλάδου αεροναυπηγικής επισημαίνουν πως οι διενεργηθείσες δοκιμές δείχνουν πως οι συσκευές οι οποίες μετρούν το ύψος μπορούν να χάσουν την αξιοπιστία τους εάν το αεροσκάφος πλησιάζει πολύ κοντά στους προαναφερθέντες πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Ευρώπη, Ασία 

Απεναντίας σε Ευρώπη και Ασία, οι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν αναπτύξει δίκτυα 5G, δίχως να έχουν αναφερθεί προβλήματα στα συστήματα των αεροπορικών πτήσεων. 

Μετά τον προβληματισμό που εξέφρασε η FAA τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει κάποια παρεμβολή στην Ευρώπη η οποία να ενέχει κάποιο κίνδυνο, ωστόσο θα παρακολουθεί με προσοχή τα δίκτυά της. Παράλληλα ζήτησε από τις εταιρείες να είναι σε εγρήγορση και πρότεινε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ισχύος στις ΗΠΑ, πιθανόν να είναι ένας παράγοντας των προβλημάτων. 

«Είμαι σοκαρισμένος από την αντίδραση των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών», δηλώνει ο εταίρος στην Analysys Mason, Ροχάν Ντχαμίζα. Το δίκτυο 3.5 GHz C-band τοποθετήθηκε μετά από εκτενείς δοκιμές και αφού υπήρξε διασφάλιση ότι δεν θα υπήρξε παρεμβολή από οτιδήποτε άλλο. 

Το Κογκρέσο 

Πίσω στις ΗΠΑ δύο βουλευτές, ο Πίτερ Ντε Φάζιο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Μεταφορές και τις Υποδομές και ο Ρικ Λάρσεν, πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Αεροπορία, συμπορεύτηκαν με τις αεροπορικές εταιρείες, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να καθυστερήσουν την έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.  

«Πρέπει να δώσουμε στη FAA και στη βιομηχανία της αεροπορίας περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εκτιμήσουν τους κινδύνους της ανάπτυξης των δικτύων, ούτως ώστε να αποφύγουμε καταστροφικές αναταραχές στο εθνικό μας αεροδιαστημικό σύστημα», αναφέρουν οι δύο Δημοκρατικοί βουλευτές με επιστολή τους. 

mneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News