Κόσμος Σάββατο 15/01/2022, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση της πανδημίας

Η Όμικρον δίνει συγκρατημένες ελπίδες για ενδημικότητα. Οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται

Κορωνοϊός: Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση της πανδημίας

Και επισήμως έχοντας κλείσει δύο χρόνια στη ζωή μας, ο Covid αλλάζει ξανά το παγκόσμιο τοπίο. Με την ταχύτατη μετάδοση της Όμικρον και την – κατά τις πρώτες εκτιμήσεις – χαμηλότερη νοσηρότητα, πληθαίνουν οι φωνές από τον κλάδο της επιστήμης που αναμένουν μέσα στο έτος, ο ιός να καταστεί ενδημικός.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι απαιτείται διαφορετική διαχείριση από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες οφείλουν να βρουν σύντομα το σημείο ισορροπίας μεταξύ προστασίας της υγείας των πολιτών, αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας και συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινής ζωής.

Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στην πλειονότητα των κυβερνήσεων φαίνεται πως έχει χαθεί η «όρεξη» για επιβολή σκληρών lockdown. Όπως άλλωστε αρκετοί ηγέτες έχουν παραδεχτεί, το να καταφύγουμε ξανά σε lockdown δεν είναι πλέον η πιο αποδοτική λύση, δεδομένης και της ευρείας χορήγησης των εμβολίων στον δυτικό κόσμο.

«Κατά πάσα πιθανότητα αρχίζουμε να βλέπουμε μία μεταβατική φάση προς την ενδημία, το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολύ συνετοί» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Καλβίνο, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας. «Ωστόσο είναι μία ένδειξη ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα οφείλαμε να πάρουμε πριν από δύο χρόνια», συνέχισε η ίδια σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Τι σημαίνει όμως ότι ο ιός γίνεται ενδημικός; Ουσιαστικά σημαίνει πως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να μεταδίδεται αλλά σε έναν πολύ χαμηλότερο και πιο προβλεπόμενο ρυθμό, ενώ παράλληλα λιγότερα άτομα καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Πρόσφατη έρευνα από τη Νότιο Αφρική τείνει επίσης προς την ενδημικότητα, δεδομένου ότι αποκλίνει ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρών νοσηλειών από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενδημικότητας εντάσσονται και εποχικές ή περιστασιακές εξάρσεις, όπως γίνεται και με την εποχική γρίπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν ανακύψουν νέα στοιχεία για την Όμικρον και εάν δεν προκύψει νέα μετάλλαξη – ενδεχομένως πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα – τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι αισιόδοξα. Αυτό οφείλεται βέβαια και στα περισσότερα εργαλεία και γνώσεις που έχει αποκομίσει η επιστημονική κοινότητα στη μάχη ενάντια στον ιό. Τα εργαλεία αυτά πλέον συμπεριλαμβάνουν τα τεστ, τη μαζική παραγωγή εμβολίων, τα χάπια. Σύμμαχος όμως παράλληλα είναι και η αύξηση της ανοσίας του γενικού πληθυσμού είτε γίνεται με εμβόλια είτε μέσω νόσησης.

Πότε θα είμαστε έτοιμοι να μιλάμε για το επόμενο βήμα;

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα φαίνεται πως είναι ακόμη πολύ νωρίς: προκειμένου ακόμη και να αρχίσουμε να συζητάμε για την επόμενη φάση της πανδημίας απαιτείται να έχει παρέλθει η κορύφωση της Όμικρον και να έχει επέλθει η σίγουρη σταθεροποίησή της. Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταστεί βέβαιο πως οι νοσήσαντες με την Όμικρον έχουν αποκτήσει αρκετή ανοσία.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως σε αυτή τη φάση υποχωρούν τα δρακόντεια μέτρα και ένα μέρος της πρόληψης πέφτει στους ώμους των πολιτών μέσω πραγματοποίησης τεστ, φορώντας μασκα και εκκλήσεις για περιορισμό των κοινωνικών επαφών.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία, όπου επιβλήθηκαν μόνο λίγοι περιορισμοί, ενώ αυτή την εβδομάδα μείωσε τον αριθμό των ημερών της καραντίνας στις 5 ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloombeg

Διαβάστε επίσης:

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα

3 μύθοι για την Όμικρον καταρρίπτονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News