Κόσμος Τετάρτη 12/01/2022, 22:41
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιός ήταν ο «κρυφός» υποκινητής των cryptos επί προεδρίας Τραμπ

Ποιός ήταν ο «κρυφός» υποκινητής των cryptos επί προεδρίας Τραμπ

Νέα έγγραφα δείχνουν ότι ένας από τους πιο έμπιστους και ανώτερους συμβούλους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πίεζε κρυφά να στραφεί ο Λευκός Οίκος στα κρυπτονομίσματα, πολύ πριν η εκτόξευση των τιμών κρυπτονομισμάτων στα ύψη αναζωπυρώσουν το γενικό ενδιαφέρον.

Το 2019, όταν τα κρυπτονομίσματα βρίσκονταν στο μέσον μιας πολυετούς bear market, ο Τζάρεντ Κούσνερ – ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ – υποστήριζε αθόρυβα ένα ψηφιακό δολάριο ΗΠΑ, το οποίο θα δημιουργείτο από την Fed. Αυτό προκύπτει από μια έκθεση 250 σελίδων που βρέθηκε στην αλληλογραφία του τότε υπουργού Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη «μάχη» μεταξύ του λόμπι των κρυπτονομισμάτων και του Μνούτσιν σχετικά με την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει νέους κανόνες σχετικά τα ψηφιακά πορτοφόλια. 

Στις 29 Μαΐου 2019, ο Κούσνερ, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός για το έργο του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης παρά στα δημοσιονομικά ζητήματα, έστειλε ένα e-mail στον Μνούτσιν για να προτείνει τη συγκρότηση μιας ομάδας για να «προωθήσει» το ψηφιακό νόμισμα των ΗΠΑ.

Το σημείωμα περιλάμβανε έναν σύνδεσμο σε blog του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, Σαμ Αλτμαν, στο οποίο ο Αλτμαν υποστήριζε ότι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να σταματήσει τα κρυπτονομίσματα, μπορεί να «δημιουργήσει τον νικητή». Ο Άλτμαν έκανε λόγο για ένα «Ψηφιακό Νόμισμα» ή USDC, το οποίο θα λειτουργούσε ως δεύτερο νόμιμο νόμισμα, υποστηρίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να αποτελέσουν την πρώτη κυβέρνηση που δημιουργεί ψηφιακό νόμισμα, θα μπορούσε να ασκεί κάποιο βαθμό εξουσίας σε ένα παγκόσμιο νόμισμα.

Δεν υπάρχει απάντηση από τον Μνούτσιν, επομένως δεν είναι σαφές εάν ο υπουργός Οικονομικών άκουσε τη συμβουλή του.

Ενώ ελάχιστες χώρες ασχολούνταν σοβαρά με τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα στα μέσα του 2019, σήμερα τουλάχιστον 87 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ επεξεργάζονται την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με έρευνα του Atlantic Council, με το προβάδισμα να έχει μέχρι στιγμής η Κίνα. 

Κατά τη διάρκεια διήμερης ακρόασης στο Κογκρέσο τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι το κύριο κίνητρο για τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν το δικό τους CBDC θα ήταν να εξαλείψουν την χρήση κρυπτονομισμάτων στην Αμερική.

Πρακτικά, ένα ψηφιακό δολάριο θα αποτελούσε ουσιαστικό «δίδυμο» του δολαρίου: Πλήρως ρυθμιζόμενο, υπό μια κεντρική αρχή και με την πλήρη υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό γιουάν: Πόσο εύκολη είναι η προώθησή του από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

Κρυπτονομίσματα: Ο Δεκέμβριος ο χειρότερος μήνας από το Μάρτιο του 2020

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News