Κόσμος Τρίτη 11/01/2022, 08:34
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Διορίσθηκε νέος πρωθυπουργός ο Αλιχάν Σμαΐλοφ

Καζακστάν: Διορίσθηκε νέος πρωθυπουργός ο Αλιχάν Σμαΐλοφ

O Αλιχάν Σμαΐλοφ ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στο Καζακστάν, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη στο κατώτατο σώμα της βουλής της χώρας.

Είχε προηγηθεί η πρόταση να αναλάβει την πρωθυπουργία από τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ σήμερα νωρίς το πρωί.

Στη συνέχεια με άμεσες διαδικασίες η πρόταση κατατέθηκε στη βουλή για ψήφιση, μια συνεδρίαση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά  από την κρατική τηλεόραση.

Ο Σμαίλοφ, 49 ετών, διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία διέλυσε ο Τοκάγιεφ την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω βίαιων αναταραχών στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει 9.900 άτομα εξαιτίας των ταραχών.

Στο μεταξύ ο Τοκάγιεφ έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα και στον οργανισμό χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων την να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς συναλλάγματος προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα, τένγκε. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκομίσει περισσότερα έσοδα από τον κλάδο εξόρυξης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News