Κόσμος Παρασκευή 7/01/2022, 20:25
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Η Όμικρον αναγγέλλει το τέλος της πανδημίας

Ένα βήμα πιο κοντά προς την ενδημική φάση

Έρευνα: Η Όμικρον αναγγέλλει το τέλος της πανδημίας

Αισιόδοξα για ολόκληρο τον πλανήτη είναι τα πορίσματα έρευνας από την πηγή της Όμικρον στη Νότιο Αφρική, η οποία καταλήγει ότι η οξεία φάση της πανδημίας ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μετάδοση κινήθηκε με πρωτοφανή ρυθμό και προκάλεσε πολύ ηλπιοτερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις. «Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε μία μεγάλη απόκλιση μεταξύ αριθμού κρουσμάτων και θανάτων», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει πως «η Όμικρον ενδέχεται να είναι ο «αγγελιοφόρος» της λήξης της πανδημίας, φέρνοντάς την στην ενδημική φάση», σημειώνουν οι ίδιοι.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νοτίου Αφρικής όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, συγκέντρωσε στοιχεία από 466 ασθενείς σε αυτό το κύμα και από 3.976 από προηγούμενες εξάρσεις.

Πολλές είναι οι έρευνες που επικεντρώνονται στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα σχετικά με την πορεία της Όμικρον. Ωστόσο, τα κρούσματα στη χώρα ενδέχεται να μην είναι ενδεικτικά της κατάστασης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Συνεπώς ίσως να μην διαφαίνεται η σοβαρότητα της μετάλλαξης.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές και συνεπώς οδηγεί σε περιορισμένο μόνο αριθμό θανάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: «Καλά νέα» με επιφυλάξεις για την Όμικρον

Moderna: Θα χρειαστεί τέταρτη δόση το φθινόπωρο του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News