Κόσμος Τετάρτη 5/01/2022, 19:49
ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer – BioNTech: Αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα

φωτ. αρχείου

Στην τρίτη κατά σειρά συνεργασία τους προχωρούν η Pfizer και η BioNTech, αυτή τη φορά για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα.

Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2018 για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης και στη συνέχεια το 2020 για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που ήταν και το πρώτο που εγκρίθηκε παγκοσμίως για χορήγηση, αποφέροντας υψηλά κέρδη.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας τους, η Pfizer πρόκειται να επενδύσει 150 εκατ. δολάρια. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες σήμερα, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία αντιγόνου της Pfizer και στην τεχνολογία πλατφόρμας αγγελιοφόρου RNA της BioNTech, αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τα εμβόλια MRNA ωθούν το ανθρώπινο σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που είναι μέρος του παθογόνου παράγοντα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση. 

Εάν είναι επιτυχές, το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα θα ανταγωνίζεται το εμβόλιο δύο δόσεων Shingrix της GlaxoSmithKline, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA το 2017 και απέφερε στην GSK έσοδα περίπου 2 δισ. λιρών το 2020.

Εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο περιστατικά έρπητα ζωστήρα καταγράφονται ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα CDC.

Ο έρπης ζωστήρα εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν νοσήσει από ανεμοβλογιά ή είχαν τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, σε νεότερη ηλικία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εμφάνιση ενός επώδυνου εξανθήματος που υποχωρεί εντός ενός μήνα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι θα μοιραστούν το κόστος ανάπτυξης του εμβολίου καθώς και τα μικτά κέρδη από τις μελλοντικές πωλήσεις του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Pfizer θα καταβάλει στην BioNTech ποσό ύψους 225 εκατ. δολαρίων ως προκαταβολή, εκ των οποίων τα 75 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

CNN: O επιχειρηματίας της χρονιάς είναι Έλληνας

Pfizer: Άλμα στα έσοδα το γ’ τρίμηνο – Το μήνυμα του Α. Μπουρλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News