Κόσμος Τρίτη 4/01/2022, 14:36
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: «Καλά νέα» με επιφυλάξεις για την Όμικρον

ΠΟΥ: «Καλά νέα» με επιφυλάξεις για την Όμικρον

Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΠΟΥ επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με κάθε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Βλέπουμε πως όλο και περισσότερες μελέτες επισημαίνουν ότι η Όμικρον μολύνει το άνω τμήμα του σώματος. Αντίθετα με τις άλλες (παραλλαγές), που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Abdi Mahamud, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να είναι «καλό νέο».

Ωστόσο πρόσθεσε πως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σημαίνει ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά σημεία του πλανήτη. Επομένως, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει απειλή για χώρες με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προϋπάρχουσες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μίας σχετικής μελέτης από τη Νότιο Αφρική, η οποία και ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που εντόπισαν την Όμικρον. Ωστόσο ο Mahamud εξέφρασε επίσης μια επιφύλαξη, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Αφρική «ξεχωριστή περίπτωση», καθώς μεταξύ άλλων έχει νεαρό πληθυσμό.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο Mahamud δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι απαιτείται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον. Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα ότι μία τέτοια απόφαση απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό και δεν θα πρέπει να ληφθεί στους κόλπους του ιδιωτικού τομέα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η παραλλαγή Ομικρον «ίσως είναι η αρχή της εξέλιξης προς έναν πιο κοινό ιό»

Γκ. Μαγιορκίνης: Αποκλιμάκωση της Όμικρον εντός Ιανουαρίου

ΠΟΥ: Τεράστια πίεση στο εξαντλημένο σύστημα υγείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News