Κόσμος Πέμπτη 30/12/2021, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο καιρός στην Αλάσκα «τρελάθηκε»: Από τους +19 στο -18 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός στην Αλάσκα «τρελάθηκε»: Από τους +19 στο -18 βαθμούς Κελσίου

Την υψηλότερη θερμοκρασία για μήνα Δεκέμβριο σημείωσε προ ημερών η βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ, η Αλάσκα, η οποία διανύει έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα, δείγμα της κλιματικής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, ο υδράργυρος έφθασε τους 19,4 βαθμούς Κελσίου στο νησί Kodiak, σχεδόν επτά βαθμούς υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ. 

Map
Φωτ. BBC

Σε ορισμένα άλλα σημεία της Αλάσκας, ωστόσο, το θερμόμετρο έχει βουλιάξει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, όπως για παράδειγμα στη νοτιοανατολική πόλη Ketchikan (-18), η οποία ανήμερα των Χριστουγέννων έζησε μία από τις πιο κρύες ημέρες. 

Οι ακραίες μεταβολές του καιρού έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για το λεγόμενο «Icemageddon», καθώς ο συνδυασμός βροχής και χιονιού έχει δημιουργήσει ένα σκληρό στρώμα πάγου στους δρόμους. 

Για παράδειγμα, τα νερά των βροχοπτώσεων παραμένουν στο έδαφος, τα οποία στη συνέχεια παγώνουν εξαιτίας του χιονιά, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. 

Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο, όταν δηλαδή έρθει η άνοιξη.  

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ζεστός αέρας, ο οποίος προέρχεται από τη Χαβάη, έχει καταστήσει την ατμόσφαιρα της Αλάσκας -συνήθως κρύα και ξηρή τον Δεκέμβριο- πιο υγρή.  

Αυτό ευνοεί την εκδήλωση βροχοπτώσεων, οι οποίες εναλλάσσονται με τα φαινόμενα της χιονόπτωσης και του παγετού. Οι ακραίες αυτές εναλλαγές, είναι πιο πιθανό να λάβουν χώρα στην ενδοχώρα, παρά στις πιο ήπιες παράκτιες περιοχές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί έξι ανήλικοι μηνύουν 33 χώρες της Ευρώπης

Οι 10 «ακριβότερες» φυσικές καταστροφές του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News