Κόσμος Τετάρτη 14/10/2020, 10:09
ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Έκκληση για σεβασμό στην εκεχειρία -Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση

Tην ώρα που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ανταλλάσσουν κατηγορίες και επιρρίπτοντες η μία στην άλλη τις ευθύνες για την παραβίαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν από τρεις ημέρες ώστε να πάψουν οι εχθροπραξίες στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης.

Η εκεχειρία, που συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, παραβιάζεται παρά τις εκκλήσεις από τις διεθνείς δυνάμεις για τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Αμερικανός υπουργός ΕΞωτερικών, Μάικ Πομπέο, συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιωματούχων που ζήτησαν μεγαλύτερη δέσμευση στους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή Τουρκία και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται ότι εντείνουν την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυβερνάται και κατοικείται από Αρμένιους.

Κάμεραμαν του Reuters υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμών στην πόλη Μαρτούνι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία ότι παραβιάζει κατάφωρα την εκεχειρία κατηγορίες που αρνείται το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τους ομολόγους του από τις δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News