Κόσμος Πέμπτη 23/12/2021, 16:15
ΚΟΣΜΟΣ

Το νεότερο μνημείο της Unesco βρίσκεται στη Μ. Ανατολή – Και ο λόγος είναι ξεχωριστός

Το νεότερο μνημείο της Unesco βρίσκεται στη Μ. Ανατολή – Και ο λόγος είναι ξεχωριστός

O ιμάμης κάνει το κάλεσμα για την προσευχή των Μουσουλμάνων, μόλις οι πρώτες ακτίνες του ήλιου αρχίσουν να λούζουν τα ασβεστωμένα σπίτια. Λίγη ώρα αργότερα είναι η σειρά του ιερέα της χριστιανικής εκκλησίας να χτυπήσει την καμπάνα για την πρωινή λειτουργία.

Και όλα αυτά σε απόσταση λίγων μέτρων.  

Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για εικόνες της καθημερινής ζωής από μια ευρωπαϊκή πόλη, τότε κάνετε λάθος. Πρόκειται για μία πόλη της Μέσης Ανατολής, το As-Salt, το οποίο αποτελεί το νεότερο (χρονικά) μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. 

Αυτή η μικρή πόλη (89.000 κάτοικοι) της Ιορδανίας, όπου οι μιναρέδες και τα καμπαναριά συνυπάρχουν αρμονικά, χαρακτηρίστηκε ως «τόπος ανεκτικότητας και αστικής φιλοξενίας». 

As-Salt has about 650 significant historical buildings exhibiting a blend of European and Ottoman styles (Credit: Marta Vidal)
Φωτ. Marta Vidal (BBC)

Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μεσογείου και της Αραβικής Χερσονήσου, γνώρισε μεγάλες στιγμές δόξας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν και αξιοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκατοντάδες ασβεστολιθικά κτίρια, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα- μαγνητίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών, χάρη στις τοξωτές πόρτες, τις σκαλιστές κολώνες και τα μεγάλα παράθυρα.

Όμως, όπως παραδέχονται και οι ντόπιοι, αυτό που καθιστά το As-Salt τόσο ξεχωριστό και όμορφο δεν είναι τα κτίρια, αλλά οι άνθρωποι. Η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε μια περιοχή που κυριαρχεί ο θρησκευτικός φονταμελισμός, είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. 

Την ίδια ώρα, τα χαρακτηριστικά της φιλοξενίας και της γενναιοδωρίας βρίθουν σε όλα τα σοκάκια της πόλης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός «ζεστού» προορισμού για κάθε ταξιδιώτη, ανεξαρτήτως θρησκείας ή φυλής. 

Hammam street is a busy alleyway full of shops and is named after old Turkish baths (Credit: Marta Vidal)
Φωτ. Marta Vidal (BBC)

Η πολυπολιτισμικότητα βρίσκει ερείσματα στο ένδοξο παρελθόν της πόλης, όταν και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό, θρησκευτικό και εργατικό σταυροδρόμι. Αποτέλεσμα ήταν να εγκατασταθούν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, οι οποίοι σταδιακά ενσωματώθηκαν από τις τοπικές φυλές. 

Κρατώντας, όμως, ο καθένας τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις δικές του ξεχωριστές παραδόσεις. 

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αστικό κέντρο, το οποίο συνδυάζει το οθωμανικό, το ευρωπαϊκό και το αραβικό στιλ. Και γι’ αυτό διακρίθηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Λίστα: Οι πιο υπερεκτιμημένοι και υποτιμημένοι προορισμοί – Πώς πήγαν οι ελληνικοί

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «πέταξαν» το 2021 – Οι τρεις ανήκουν σε μία μόνο χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News