Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 21:25
ΚΟΣΜΟΣ

«Closed» ξανά η Γερμανία έως τις 10 Ιανουαρίου 

«Closed» ξανά η Γερμανία έως τις 10 Ιανουαρίου 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν σε συνεδρίαση εξπρές να προβούν σε δραστικούς περιορισμούς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Από την ερχόμενη Τετάρτη κλείνουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, παιδικοί σταθμοί. Περιορισμοί στις ιδιωτικές συναντήσεις και στςι εκκλησίες.

Η δημόσια ζωή στη Γερμανία θα περιοριστεί σημαντικά. Στην τηλεδιάσκεψη τους την Κυριακή που διήρκεσε μόνο μια ώρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων αποφάσισαν την επιβολή ενός γενικού Lockdown τρεισήμισι εβδομάδων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου. Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν παρά τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ, δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, επισήμανε, «Για αυτό επιβάλλεται η ανάγκη επείγουσας δράσης». Στόχος παραμένει οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να εντοπίζουν κάθε φορά την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η διάσκεψη αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζεται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα επιτρέπονται τα Χριστούγεννα όπου θα μπορούν να συμμετέχουν άλλα τέσσερα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς απαγορεύονται συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και απαγορεύεται η πώληση πυροτεχνημάτων. Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί κλείνουν. Οι λειτουργίες στις εκκλησίες επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται η κοινωνική απόσταση του ενάμιση μέτρου και θα γίνεται η χρήση μάσκας. Το προσωπικό στα γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα θα εξετάζεται περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις

Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και τα καταστήματα στη γαστρονομία κλείνουν, ανοιχτά παραμένουν μόνο καταστήματα τροφίμων και  καθημερινής ανάγκης. Ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό θα πηγαίνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα, αλλά μπορούν να μειώσουν αυτό το διάστημα παρουσιάζοντας μετά από 5 ημέρες αρνητικό τεστ. Τέλος, το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία με βοήθειες ως και μισό εκατομμύριο το μήνα.  

Στις 5 Ιανουαρίου η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί θα συνεδριάσουν ξανά για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News