Κόσμος Τετάρτη 22/12/2021, 08:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Προς χορήγηση και τέταρτης δόσης του εμβολίου

Ισραήλ: Προς χορήγηση και τέταρτης δόσης του εμβολίου

Το Ισραήλ θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς ετοιμάζεται για το κύμα των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. 

Οι ειδικοί του Ισραήλ για την πανδημία έχουν συστήσει μία τέταρτη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. 

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett καλωσόρισε το σχέδιο και είπε στους υπεύθυνους να αρχίσουν τις προετοιμασίες. 

Ήδη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο ασθενή που είχε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 340 κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπαν από το πρωθυπουργικό γραφείο στο BBC, στόχος είναι να χορηγηθεί η τέταρτη δόση σε όσους έκαναν την τρίτη δόση πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες. 

Όταν άρχισαν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το Ισραήλ ήταν από τις χώρες που κινήθηκαν πολύ γρήγορα, ενώ η συμμετοχή ήταν σχετικά υψηλή. Όμως σήμερα, μόνο το 63% του πληθυσμού των 9,3 εκατ. ατόμων έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Βέβαια, το γεγονός αυτό συνδέεται και με τον νεαρό πληθυσμό της χώρας, καθώς περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι κάτω των 14 ετών. 

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παιδιά από 5 ετών και πάνω μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. 

Τη Δευτέρα, ο Bennett δήλωσε πως θέλει όλα τα παιδιά που είναι σε ηλικία εμβολιασμού να κάνουν το εμβόλιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να καθυστερήσει και να περιοριστεί το επόμενο κύμα των κρουσμάτων. 

Το Ισραήλ έχει ήδη επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και ο Καναδάς. 

Από την έναρξη της πανδημίας, το Ισραήλ έχει καταγράψει 1,36 εκατ. κρούσματα και 8.200 θανάτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News