Κόσμος Κυριακή 19/12/2021, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σχέδια για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ιταλία: Σχέδια για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Για να καθυστερήσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η Ρώμη δρομολογεί μετά τα Χριστούγεννα επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα αρχίζοντας από τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Πριν τα Χριστούγεννα, ο Μάριο Ντράγκι θα συναντήσει τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που τον στηρίζουν για να αποφασίσουν πώς να αντιμετωπισθεί η αύξηση των κρουσμάτων, με την παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα με προβλέψεις των επιδημιολόγων, μέχρι το τέλος του χρόνου, στην χώρα τα ημερήσια περιστατικά  μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 50.000.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι η οδός που εννοεί να ακολουθήσει ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ισχύει ήδη για τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους καραμπινιέρους, την αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας.  Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Τύπο, θα είναι η εφαρμογή του μέτρου για εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα και όλους τους χώρους, γενικότερα, με μεγάλη πρόσβαση των πολιτών.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai, η κυβέρνηση ευρύτατου συνασπισμού που κυβερνά την Ιταλία, πρόκειται να ζητήσει και από τους εμβολιασμένους πολίτες να κάνουν τεστ κάθε φορά για να μπαίνουν σε θέατρα, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης.

Άδειο το 60% των δωματίων στα ξενοδοχεία

Από την μία τις περασμένες εβδομάδες έγινε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν, οι Ιταλοί να περάσουν λίγο πιο χαλαρά και ξένοιαστα Χριστούγεννα απ΄ ότι πέρυσι. Από την άλλη όμως υπάρχει επίγνωση του ότι μετά από τις γιορτές, μπορεί να καταγραφεί έκρηξη των κρουσμάτων, τα οποία, ήδη αγγίζουν σχεδόν τις 30.000 την ημέρα.

Ο υπουργός Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια, της Λέγκα, προβλέπει, τέλος, δραματική μείωση των τουριστών, μετά την επιβολή τεστ για όλους στους επιβάτες που φτάνουν στην Ιταλία, και πενθήμερης καραντίνας στους ανεμβολίαστους. Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν ήδη ότι στα ξενοδοχεία και τα bed and breakfast των μεγαλύτερων πόλεων, το 60% των δωματίων είναι άδειο. Μετά από ένα καλό καλοκαίρι, ο ιταλικός τουριστικός τομέας ξανάρχισε να υποφέρει εξαιτίας και των τελευταίων περιορισμών. Στενοί συνεργάτες του Ντράγκι, όμως, σχολιάζουν ότι, δυστυχώς, στην φάση αυτή δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική.

Πηγή: Deutsche Welle/Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News