Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 15:37
ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Ετοιμαστείτε για ένα no-deal

Τζόνσον: Ετοιμαστείτε για ένα no-deal

Το σύνθημα για επεισοδιακό διαζύγιο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός  της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές απέχουν σε ζωτικά σημεία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας και προετοιμάζοντας τον κόσμο για ένα «no-deal».

Οι δηλώσεις του ηγέτη της Βρετανίας ήρθαν κι ενώ οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καταβάλουν ύστατη προσπάθεια σήμερα Κυριακή, για να υπάρξει συναίνεση έστω και την τελευταία στιγμή. 

«Φοβάμαι ότι είμαστε μακριά σε μερικά βασικά πράγματα, αλλά όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα δεν θα απομακρυνθεί από τις συνομιλίες», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, πετώντας για άλλη μία φορά τη μπάλα στο τερέν της Ε.Ε., λέγοντας ότι η συμφωνία θα ήταν εφικτή εάν η Ε.Ε. το επιθυμούσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επέλθει η συμφωνία και επανέλαβε την προσφορά του να μιλήσει με άλλους ηγέτες της Ε.Ε.

«Είμαστε πάντα χαρούμενοι να διεξάγουμε συζητήσεις και να σημειώνουμε πρόοδο όπου μπορούμε. Πιστεύω, όπως λέω, ότι υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί εάν οι συνεργάτες μας το θελήσουν, αλλά παραμένουμε πολύ μακριά σε βασικά ζητήματα.

Επανέλαβα την προσφορά μου, αν είναι απαραίτητο να μιλήσω με άλλες πρωτεύουσες, τότε είμαι πολύ χαρούμενος να το κάνω. Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μας και αυτό είναι θετικό», συμπλήρωσε για να καταλήξει:  

«Πρέπει να πω για άλλη μια φορά ότι το πιο πιθανό είναι ότι τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για να συνεχίσουμε με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους όρους της Αυστραλίας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News