Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 14:08
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ύστατη προσπάθεια συμφωνίας

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Tην ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία».

«Καλό σημάδι» χαρακτήρισε την κοινή ανακοίνωση ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Σάιμον Κόβενι παραδέχθηκε πως είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, αλλά πάντως είναι εφικτή. Τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να αφεθούν οι διαπραγματευτές να επιδιώξουν μία καλή συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS