Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 10:45
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: 4 μεγάλες αλλαγές από την 1η Ιανουρίου

Brexit: 4 μεγάλες αλλαγές από την 1η Ιανουρίου

Τρεις εβδομάδες έμειναν για την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Λίγες ώρες απέμειναν για να δούμε εάν αυτή θα συνοδευθεί από εμπορική συμφωνία ή θα έχουμε ένα no deal με δασμούς και εικόνες χάους στα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την 1η Ιανουαρίου κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά. Παρουσιάζουμε 4 μεγάλες αλλαγές. 

1. Ελεύθερα ταξίδια τέλος 

Από τον Ιανουάριο για να επισκεφθεί ένας Βρετανός χώρα της Ε.Ε., όπως επίσης την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, θα πρέπει να διαθέτει διαβατήριο που δεν λήγει νωρίτερα από έξι μήνες. Επιπλέον χρειάζεται ταξιδιωτική ασφάλιση με κάλυψη υγείας, αλλά και ειδική άδεια για οδήγηση ή για να πάρει κανείς μαζί το κατοικίδιό του. Αντιστοίχως τα ταξίδια από Ε.Ε. προς Βρετανία απαιτούν διαβατήριο και άλλο ειδικό προγραμματισμό. 

2. Έλεγχος στα σύνορα

Οι Βρετανοί τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται χώρες της Σένγκεν έως και για 90 ημέρες χωρίς βίζα. Θα ελέγχονται τα έγγραφά τους στα σύνορα. 

3. Περισσότερη γραφειοκρατία 

Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. δεν θα υφίσταται. Για όσους πολίτες της Ε.Ε. ζουν ήδη στη Βρετανία θα υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας έως και τις 30 Ιουνίου 2021 στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης. Για να παρατείνουν την διαμονή τους θα πρέπει να καταθέσουν ειδική αίτηση στο πλαίσιο του προγράμματος EU Settlement Scheme ή να καταθέσουν αίτηση υπηκοότητας. Όσοι θέλουν στο εξής να περάσουν στην άλλη πλευρά για εργασία ή σπουδές θα πρέπει να εκδώσουν σχετική βίζα. 

4. Ανατιμήσεις και καθυστερήσεις στις εισαγωγές 
Εισαγωγείς και εξαγωγείς θα πρέπει να περνούν από τελωνειακούς ελέγχους. Ορισμένα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τροφίμων, φυτών και ζώων, θα πρέπει να φέρουν ειδικά πιστοποιητικά και άδειες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα επιβληθούν δασμοί και ποσοστώσεις στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ένα no deal θα οδηγήσει στον σχηματισμό μεγάλων ουρών. Έξω από το Ντόβερ, στη νότια Αγγλία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα βρίσκονται έως και 7.000 φορτηγά σε ημερήσια βάση για τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες. 

Εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της Covid-19 η βρετανική κυβέρνηση έχει πάντως επιλέξει να αναβάλει για έξι μήνες την επιβολή πλήρων ελέγχων στα αγαθά που εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος από την Ε.Ε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, FT 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News