Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 10:30
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Γενικό lockdown αποφασίζουν τα κρατίδια

Γερμανία: Γενικό lockdown αποφασίζουν τα κρατίδια

Για δεύτερη φορά μέσα δέκα ημέρες  συνεδριάζουν σήμερα, Κυριακή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων για να συζητήσουν την επιβολή ακόμη πιο αυστηρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι στη τους τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα αποφασίσουν την επιβολή ενός lockdown. Το ζητούμενο είναι από πότε θα τεθεί σε ισχύ και ποια μέτρα θα περιλαμβάνει.

Οι προσπάθειες, πάντως, που έχουν γίνει στο παρελθόν για μια συνεννόηση σε κοινά μέτρα και σταθμά έχουν πετύχει μόνο ως ένα βαθμό. Μέχρι στιγμής τα κρατίδια, τα οποία άλλωστε έχουν το πρώτο λόγο σε ζητήματα υγείας, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι και η αυριανή διάσκεψη θα καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο, το οποίο ενδέχεται να προβλέπει γενικό lockdown και συνεννόηση σε βασικούς κανόνες από εκεί πέρα όμως τα κρατίδια θα αποφασίζουν τα επιμέρους μέτρα.

Διάσταση απόψεων στα κρατίδια

Ενδεικτικό για αυτό είναι οι περιορισμοί που έχουν ήδη ανακοινώσει σειρά κρατιδίων. Από τη Δευτέρα ως τις 10 Ιανουαρίου στη Σαξονία θα παραμείνουν κλειστά παιδικοί σταθμοί, σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τα βράδια σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ενώ θα λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, σχολεία και πανεπιστήμια, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για σοβαρούς λόγους.

Στη δε Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία η παράδοση σχολικών μαθημάτων θα γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω διαδικτύου. Διάσταση απόψεων επικρατεί στο θέμα των κοινωνικών επαφών, για παράδειγμα αν τα Χριστούγεννα θα επιτρέπονται συναντήσεις ως πέντε ατόμων από δύο διαφορετικά νοικοκυριά ή ως δέκα ατόμων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News